Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Kašeho přihrávka? Věděl jsem, že to tam nejspíš zkusí, a vyšlo to, těšila Sedláka parádní akce

Před rokem pro něj skončil světový šampionát až moc brzo. O to víc si letos užívá spolupráci v elitním reprezentačním útoku. První centr národního týmu Lukáš Sedlák navázal na přerušenou souhru s kapitánem Romanem Červenkou, k nimž se přidal litvínovský útočník Ondřej Kaše. Právě s nedávným soupeřem z play-off extraligy přitom předvedli proti Dánsku nejhezčí moment zápasu.

Pardubický útočník Sedlák stihl odehrát na mistrovství světa pouze tři utkání. Právě ve třetím souboji proti Lotyšsku, ve kterém si prvně zahrál s Červenkou v jednom útoku, se zranil a šampionát pro něj skončil.

"S Romanem (Červenkou) jsem loni odehrál jeden zápas, ve kterém jsem si hned v první třetině zlomil nohu, takže jsem byl rád, že jsem to dohrál. Nikdy předtím jsem s ním nehrál. S Ondrou Kašem jsem nehrál nikdy, takže je to přece jenom znát," řekl Sedlák.

"Ti hráči jsou typově jiní, než se kterými jsem hrál v lajně předtím. Každý má nějaké svoje tendence, v čem je třeba dobrý a co chce využívat. Pořád o tom musíme spolu mluvit a zvykat si na sebe. Myslím si, že si to sedá," prohlásil ke spolupráci v elitní útočné formaci.

Česká reprezentace nakonec zvládla divoký souboj s Dánskem, a přestože se soupeř dotáhl na 3:3, dotáhla utkání do vítězného výsledku 7:4. "První třetina byla taková nemastná neslaná, ale potom od druhé třetiny si myslím, že jsme byli lepší. A i když pak srovnali po naší nedůslednosti a tím, že jsme možná na chvíli vypnuli, tak jsem furt věřil tomu, že gól zase dáme. Nečekal jsem možná, že jich dáme tolik, ale že nějaký dáme a vyhrajeme," těšila Sedláka zvládnutá koncovka zápasu.

Je nám líto, video expirovalo.
Gól v utkání Česko – Dánsko: Sedlák – 3:1 (25. min.)

Sedlák byl jedním z premiérových střelců na domácím turnaji, přičemž branka na 3:1 po přihrávce Kašeho připomněla spolupráci s jeho bratrem Davidem z Litvínova. "Věděl jsem, že to dělají. A když jsme se na ně s Pardubicemi připravovali (v semifinále play-off extraligy), tak jsme si říkali, že Ondra to tam takhle dává před tou první (tyčí). I on sám mi to říkal, takže jsem věděl, že to tam nejspíš zkusí, a vyšlo to," vrátil se ke gólové situaci, kdy mu Kaše nahrával zpoza branky, čímž dokonale zaskočil dánskou obranu.

Klíčová byla předvídavost. "Kdybych to nečekal, už bych třeba odjížděl na druhou (tyč) a nebyl bych tam," dodal a potvrdil, že s takovou přihrávkou počítal.

Dánové se oproti předchozím vzájemným zápasům s národním týmem neprezentovali tak tuhou obranou. "Nepřišlo mi, že by byli tak defenzivní jako třeba na olympiádě, to si pamatuju. Snažili se hrát hokej," uvedl.

"My jsme toho pak využívali. Ve druhé třetině jsem tam měl krásnou šanci, když mi to Roman dával od mantinelu. Takových šancí tam bylo docela dost a vytvářeli jsme si okénka. Věřil jsem tomu, že šance budou přicházet dál a že nějaké góly dáme," srovnal Sedlák dánskou hru s minulým obdobím, kdy se Češi s Dány střelecky trápili ať už na olympiádě 2022 (porážka 1:2) nebo na světových šampionátech.

Svěřenci trenéra Radima Rulíka mají po čtyřech duelech devět bodů. "Škoda jednoho bodu se Švýcary, kdy jsme v prodloužení možná sahali po tom druhém. Nájezdy jsou padesát na padesát. Myslím si, že zatím můžeme být celkem spokojeni. Furt jsou to ale jen čtyři zápasy, ještě spousta důležitých zápasů před námi. Čeká nás další těžký zápas," upozornil Sedlák na nevyzpytatelné Rakousko, které proti Kanadě srovnalo ve třetí třetině z 1:6 na 6:6 a dotáhlo utkání do prodloužení.

"Takže dobře se připravit a pokračovat v naší hře. Furt vylepšovat souhru v lajnách, kde si to už sedá, už o sobě trochu víc víme. Víme, co od sebe čekat a přijde mi, že se to furt vylepšuje," dodal.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články