Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

SESTŘIH: České gólové hody. Při výhře nad Dány střelecky procitly posily z NHL

Dominik Kubalík, Ondřej Palát a Jan Rutta, tři posily z NHL se prosadily v gólové přestřelce s Dánskem a přispěly ke třetí výhře na domácím mistrovství světa. Svěřenci Radima Rulíka porazili Seveřany 7:4. Dánové udeřili první, Češi otočili na 3:1, ale rozhodli pak až v poslední části, kterou ovládli v poměru 4:2. Palát zapsal gól a asistenci a byl vyhlášen mužem utkání.

Oproti poslednímu utkání proti outsiderovi, tedy v sobotu proti Norům (6:3), vystoupili z řady zase jiní střelci. Své první branky na turnaji vstřelili Jan Rutta, Jakub Flek, Lukáš Sedlák, Tomáš Kundrátek, Dominik Kubalík a Ondřej Palát. Pouze Matěj Stránský má už třetí trefu na turnaji. Druhé vítězství si připsal brankář Lukáš Dostál.

Na velkých akcích Češi porazili Dány za tři body naposledy na šampionátu v roce 2012. Poslední střetnutí národní tým s Dánskem prohrál 1:2 na olympijských hrách v Pekingu v roce 2022. Teď padlo vzhledem k posledním vzájemným utkáním nezvykle mnoho branek.

"Bylo to takové divoké. První třetinu jsme dotahovali ztrátu. Naštěstí to tam Rutič (Jan Rutta – pozn. red.) pěkně trefil, což si myslím, že nám pomohlo. Druhá třetina si myslím byla víc v naší režii, ale ke konci jsme zase inkasovali. Třetí třetina byla pak doslova taková džungle. To se nám bohužel nesmí stávat. Poučíme se z chyb, důležité je, že jsme ten zápas dotáhli do vítězného konce," řekl střelec třetí branky Jakub Flek.  

Ospalá první třetina, zachránil ji gól Rutty

Co naplat, že český tým měl v první třetině víc ze hry. Červenkova táhlá klička do forhendu neskončila gólem díky zákroku Dichowa. V následné přesilovce pět na tři trvající minutu a 49 sekund se neujaly Kubalíkovy rány.

Naopak Dánové vytěžili z minima maximum. První domácí vyloučení Kempného potrestal Wejse doklepávkou nádherné křížné přihrávky od Blichfielda. Ještě do přestávky, konkrétně sedm sekund do sirény, srovnal přesným nahozením k tyči Rutta.

"Nešly nám nohy, neměli jsme dobrý pohyb v první třetině. Puky jsme si nedali dobře, až na pár střídání tam toho nebylo moc. Za mě možná režírovali hru i Dánové. Super, že jsme se nepoložili. Fanoušci byli výborní a hnali nás. Musím kvitovat sílu mužstva, že jsme se vrátili do utkání," uvedl bek San Jose Rutta.

Herní převaha v utkání Česko – Dánsko
zdroj: Wisehockey

Trefa do přestávky nakopla český tým, který ve druhé třetině dominoval. Dánům povolil pouze pět střel. Euforii z vyrovnání podpořil ve třetí minutě druhé části Flek, jenž se protáhl kolem dánského beka a zavěsil pod horní tyčku.

Gólový účet si otevřel na šampionátu i Sedlák, který chytře na první tyči bekhendem po pasu Kašeho zpoza branky překvapil Dichowa. Dostál si poté prožil chvíli slávy a smůly. Nejdříve předvedl jeden z nejlepších zákroků turnaje skokem s hokejkou proti Aagaardovi, poté se šťastně odrazila střela od zad Russella do branky gólmana Anaheimu.

Je nám líto, video expirovalo.
Moment utkání Česko – Dánsko: Famózní zákrok Dostála proti dorážce Aagaarda

Stejný scénář, akorát na opačné straně. Gól do přestávky povzbudil Dány. Moelgaard využil volné cesty v českém obranném pásmu a překonal Dostála pod vyrážečku. Za necelé dvě minuty se o odpověď postaral podobně jako Rutta schovaným nahozením Kundrátek. 

"Strašně klíčový byl gól na 4:3 od Tomáše Kundrátka, jak to tam prostřelil. V ten moment to Dánové otevřeli a šli do rizika, neměli zajištěnou obranu, z čehož pramenily brejkové situace. Jsem rád, že jsme je proměnili a zápas jsme přetavili v náš prospěch. Jednoduché utkání to nebylo," hodnotil kouč Rulík.

Dánové se položili až v závěru. Dvakrát nechali Dichowa napospas českým střelcům. Kombinace do prázdné branky předvedla dua Tomášek – Kubalík a Kämpf – Stránský. Góly dávali druzí jmenování. Seveřané už pouze snížili zásluhou Forma a na konečných 7:4 upravil dalším úspěšným nahozením Palát.

"Naštěstí jsme tam měli polštář, akorát možná trenéři z toho byli trochu vyřízení. Tohle bychom si měli pohlídat. Zvlášť když dáme pár gólů a pak hned z protiútoku dostat... To nechce nikdo. Nepoučili jsme se už s Norskem, tak já nevím. Ne vždycky tyto obraty musí vyjít," upozornil Rutta.

Česko – Dánsko 7:4 (1:1, 2:1, 4:2)

Branky a nahrávky: 20. Rutta (Kämpf), 23. Flek (Kondelík, D. Voženílek), 25. L. Sedlák (O. Kaše, Červenka), 47. Kundrátek (Tomášek, Krejčík), 52. D. Kubalík (Tomášek, Palát), 52. M. Stránský (Kämpf, D. Voženílek), 54. Palát (Kempný) - 19. Wejse (Blichfeld, Bruggisser), 40. Russell (Nicholas B. Jensen, Bruggisser), 45. Moelgaard (M. Lauridsen, Lassen), 52. From (Scheel, Wejse). Rozhodčí: Hronský (SR), Schrader (Něm.) - Briganti (USA), Nyqvist (Švéd.). Vyloučení: 3:3. Využití: 0:1. Diváci: 17 413.

Sestavy:

Česka: Dostál - Gudas, Krejčík, Rutta, Kempný, Kundrátek, Hájek, D. Špaček - O. Kaše, L. Sedlák, Červenka - D. Kubalík, Tomášek, Palát - M. Stránský, Kämpf, D. Voženílek - Flek, Kondelík, O. Beránek. Trenér: Rulík.

Dánsko: Dichow - Lassen, M. Lauridsen, Nicholas B. Jensen, Bruggisser, O. Lauridsen, Jensen Aabo - True, Russell, Blichfeld - Aagaard, Moelgaard, N. Olesen - Scheel, Wejse, From - N. Andersen, Poulsen, Storm - od 21. navíc Schultz. Trenér: Gath.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články