Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Gudas: Jsem rád, že se lidem líbí, jak hrajeme. Mistrovství doma je splnění snu

Je jedním z mála hokejových šťastlivců, kteří v kariéře zažijí účast na domácím světovém šampionátu. A náležitě si to užívá. Radko Gudas v Praze potvrzuje svůj naturel nesmlouvavého obránce. Musí si však zvykat na odlišný metr rozhodčích, než na který je zvyklý ze zámoří. Přímý přenos utkání Česko – Dánsko sledujte na ČT sport a ČT sport Plus od 15:45.

Radko Gudas (vlevo) se raduje se spoluhráči z národního týmu
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Český tým hraje na mistrovství světa doma po devíti letech. Gudas však zatím tlak nepociťuje. "Jo, užívám si atmosféru. Snažím se na to tolik nemyslet, snažím se nečíst moc noviny a věci okolo. Snažím se spíš být v našem okruhu kluků tady na hotelu. To si myslím, že mi pomáhá v tom, abych si neuvědomoval, kde se to hraje. Ale je super, že můžu za rodinkou vyrazit, když mají odpoledne volné nebo když za mnou mohou dorazit na kafe nebo na večeři," říká Gudas, jenž je od začátku turnaje hodně vidět.

Jeho dosavadní výkony si pochvaluje i otec. "Je spokojený. Nemluvil jsem s ním, ale když jsme se předtím bavili, tak byl nadšený, přijde na nějaké další zápasy. Užívá si to, mamka také byla na zápase (se Švýcarskem), takže od ní mám nejvíc zpráv," tvrdí.

Gudas si uvědomuje, že šampionát v Praze je něčím výjimečným. "Hrát doma na mistrovství je splnění hokejového snu každého hokejisty. I když to tak nevypadá, tak si to možná užívám víc, než bych měl. Občas bych si měl vydechnout, než vyrazím do nějakých zákroků, ale je to splnění snu," nezastírá.

Musí si přitom zvykat na trochu jiný výklad pravidel. "Pravidla jsou jiná, takže se snažím trošku krotit. Bylo vidět, že rozhodčí pískají trošku přísnějším měřítkem. Takže se na to všichni musí soustředit, všichni si na to, myslím, dávají pozor a snažíme se neoslabovat tým. Snažíme se hrát tvrdě, ale v nějakých liniích," říká k odlišnostem s NHL.

"Rozhodčí jsou z celé Evropy. Musí se zjistit, jak který rozhodčí píská. Někdy je ze začátku zápasu několik vyloučení, někdy se to trochu nechává. Člověk musí znát všeobecný limit a snažit se hrát v liniích," dodává.

Nejhůř mu bylo v závěru utkání s výběrem Suomi, kdy byl za bezbrankového stavu vyloučen. "Minutu před koncem s Finskem, to mi nebylo úplně nejlíp na trestné lavici ani v prodloužení. Ale kluci to odbránili skvěle. Kluci makají a pracují jeden za druhého, blokují střely, komunikujeme spolu na ledě. Jsem nadšený z toho, jaký výkon předvádíme," těší ho.

České reprezentanty čeká první odpolední zápas

Na pražském ledě stejně jako v zámoří budí Gudas svojí postavou a herním stylem respekt u soupeřů. "Už nějaké jméno mám. Takže asi vědí, když jsem na ledě, nebo doufám, že vědí. Nebo asi by to měli vědět. Snažím se pomáhat s kýmkoliv jsem na ledě, aby v našem pásmu věděli, že tam cesta nepůjde," tvrdí.

Proti Dánům si čeští reprezentanti poprvé na turnaji zahrají odpolední zápas, který s sebou přináší změnu denní rutiny. "Dny jsou hodně dlouhé, jak se hraje až od půl deváté. Zápasy (v NHL) jsou většinou okolo šesté, sedmé. Je to o tom, změnit si rytmus ve svém těle," myslí si Gudas.

Češi mají ze tří utkání šest bodů, prohráli jen se Švýcary po nájezdech. Na české zápasy navíc pokaždé dorazilo 17 413 diváků. "Jsem rád, že se lidem líbí, jak hrajeme. Máme tady bojovný tým, který tahá za jeden provaz. A to je pro mě nejdůležitější. Myslím, že všichni se snaží a bojují jeden za druhého. To je pro mě nejdůležitější, aby hra celého týmu odpovídala tomu, co se tady snažíme vytvářet," dodává.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články