Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Mažoretky 2024

SESTŘIH: Rakušané předvedli proti Kanadě heroický výkon, Tavares rozhodl až v prodloužení

Hokejisté Kanady po dvě třetiny zápasu proti Rakousku naplňovali očekávání a roli favorita svou převahou na ledě, třetí třetina ale jednoznačně patřila Rakušanům. Obhájci titulu vedli po gólech Dylana Cozense a Kaidena Guhleho. Rakušané snížili po střele Benjamina Nissnera, ale Kanaďané odpověděli trefami Bowena Byrama, Jareda McCanna, Connora Bedarda a Pierre-Luc Duboise. Rakousko ale od třetí třetiny nastartovalo k útoku a odvážná ofenziva mu vynesla dorovnání na 6:6, které zařídili Benjamin Baumgartner, dvakrát Peter Schneider, Dominic Zwerger a Marco Rossi. Utkání nakonec rozhodl v 15. sekundě v prodloužení John Tavares. 

Rakušané před 14.704 diváky vstřelili tři góly v poslední desetiminutovce a dočkali se v české metropoli prvního bodového zisku. V čase 60:15 rozhodl o výhře favorita John Tavares. V dresu poražených se blýskl dvěma góly a nahrávkou zkušený útočník Peter Schneider, jenž působil v sezoně 2020/21 v extraligové Kometě Brno.

"V první řadě nemůžeme nechat soupeře tolik skórovat, na tom musíme zapracovat," uvedl Schneider. "Ale na druhou stranu je samozřejmě fajn, když se vám podaří nějaké góly nastřílet, klukům to dodává sebevědomí. Všechno je to o jednoduché hře, snaze posílat puky na branku. Dnes to zafungovalo opravdu dobře," řekl.

Úvodní dvě třetiny nenasvědčovaly žádnému dramatu. Zámořský gigant vedl na střely na branku 35:12 a na ledě jasně dominoval. Skóre otevřel Cozens, další trefu přidal v 10. minutě Guhle. Hned po 50 sekundách sice snížil Nissner, ale Byram brzy vrátil Kanďanům dvoubrankový náskok. Ve druhém dějství přidali další góly McCann, Bedard, který se trefil na šampionátu již pětkrát, a Dubois.

Vývoj utkání Kanada – Rakousko z pohledu iniciativy
zdroj: Wisehockey

Kanaďané však v úvodu třetí třetiny notně polevili a Rakušané toho brzy využili. Nejprve Schneider po levé straně přebruslil Buntinga a vyzval ke snadnému zakončení Baumgartnera. O 54 sekund později se sám zapsal mezi střelce, když překonal Binningtona povedenou ranou z úhlu.

Další šanci Wukovitse zlikvidoval výborným zákrokem kanadský brankář. V 51. minutě ho ale z dálky propálil Zwerger a přece jen závěr zdramatizoval.

Když si čtyři minuty před vypršením základní doby pohrál s Binningtonem při parádním zakončení opět Schneider, Rakušané vycítili šanci na senzaci. A ta nakonec opravdu přišla. Přesně v době, kdy gólman Madlener dojel na rakouskou střídačku, vyrovnal v čase 59:11 dalším pěkným gólem Rossi.

Obrovskou euforii v hledišti, jehož převážná většina byla na straně outsidera, sice utlumil hned po 15 sekundách prodloužení výstavní ranou Tavares, přesto se Rakušané dočkali ovací. Proti Kanadě bodovali na MS podruhé v historii, poprvé se tak stalo rovněž v Praze na šampionátu v roce 2004 po remíze 2:2.

"Je to pro nás dobrá lekce," přiznal Tavares. "Rozhodně to nelze nechat jen tak bez povšimnutí. Je třeba se držet neustále své hry a nenechat se unést emocemi. I když se dostaneme do situace, kdy je soupeř v laufu, musíme to ustát a takovou situaci zvládnout," prohlásil kanadský kapitán.

Statistika utkání Kanada – Rakousko
zdroj: Wisehockey

Kanada - Rakousko 7:6 v prodl. (3:1, 3:0, 0:5 - 1:0)

Branky a nahrávky: 7. Cozens (Mangiapane, Guhle), 10. Guhle (Tavares, Hagel), 14. Byram (Zellweger), 23. McCann (Bunting), 30. Bedard (Guenther, Parayko), 38. Dubois (Hagel, Power), 61. Tavares (Dubois, Parayko) - 11. Nissner (M. Huber, T. Raffl), 44. Baumgartner (Schneider), 45. Schneider (Zwerger, Wolf), 51. Zwerger (Nickl), 56. Schneider (Zwerger, Rossi), 60. Rossi. Rozhodčí: Ansons (Lot.), Heikkinen (Fin.) - Hynek (ČR), Zunde (Lot.). Vyloučení: 2:2. Bez využití. Diváci: 14.704.

Kanada: Binnington - Parayko, Power, Oleksiak, Byram, Severson, Guhle, Zellweger - Dubois, Tavares, Hagel - Bedard, Paul, Guenther - Mercer, McBain, B. Tanev - Bunting, Cozens, Mangiapane - McCann. Trenér: Tourigny.

Rakousko: Madlerer - Nickl, Heinrich, Wolf, Unterweger, Maier, Strong, Stapelfeldt, Brunner - T. Raffl, Nissner, M. Huber - Zwerger, Rossi, Schneider - Ganahl, Baumgartner, Haudum - Rohrer, Wukovits, P. Huber. Trenér: Bader.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články