Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

SESTŘIH: Norové vykřesali první výhru, Dány pokořili na MS po deseti letech

Svou první výhru na letošním šampionátu v Praze získali hokejisté Norska, kteří přehráli své severské soupeře z Dánska 2:0. Skóre zápasu otevřel až ve druhé třetině Michael Brandsegg-Nygard v situaci, kdy Norové měli střeleckou převahu nad Dány. Ti ve třetí třetině vzdorovali a zvýšili i počet střel, norskou výhru druhým gólem ale 11 vteřin před koncem pojistil do prázdné branky Eirik Salsten. Norové se tak díky třem bodům odlepili ode dna tabulky skupiny A a mají důležitý skalp v boji o udržení.

Norové nastoupili i se svou největší hvězdou Matse Zuccarellem z Minnesoty, který kvůli příznakům nemoci vynechal pondělní duel s Finskem (1:4). Bezbrankový stav první třetiny nezměnila ani dánská přesilová hra při vyloučení norského kapitána Patricka Thoresena. Těsně před pauzou měl možnost Nor Andreas Martinsen po přihrávce Eskilda Bakkeho Olsena.

Vývoj utkání Dánsko – Norsko z pohledu iniciativy
zdroj: Wisehockey

V 25. minutě mohl v oslabení při trestu Nicholase B. Jensena otevřít skóre Nick Olesen, který se dostal do úniku, ale bekhendovým blafákem poslal puk jen do boční sítě. Potom se už při plném počtu hráčů na ledě neprosadil z dorážky Zuccarello, protože gólman Frederik Dichow udržel puk před brankovou čárou. O chvíli později už se Norové radovali. Zuccarello našel mezi kruhy Michaela Brandsegga-Nygarda, který pohotovou střelou skóroval.

V závěru druhé části mohli zvýšit Mattias Nörstebö a Max Krogdahl. Ve 49. minutě byl v přesilovce při dalším Thoresenově trestu blízko vyrovnání Phillip Bruggisser. Necelé čtyři minuty před koncem se dostal do šance Zuccarello, ale Dichow udržel puk před brankovou čáru, což si sudí Mikko Kaukokari a Sean MacFarlane ověřili u videa. O pojistku se nakonec postaral Eirik Östrem Salsten.

Statistika utkání Dánko – Norsko
zdroj: Wisehockey

Dánsko - Norsko 0:2 (0:0, 0:1, 0:1)

Branky a nahrávky: 28. Brandsegg-Nygard (Zuccarello, P. Thoresen), 60. E. Ö. Salsten. Rozhodčí: Kaukokari (Fin.), MacFarlane - Briganti, Gustafson (všichni USA). Vyloučení: 2:3. Bez využití. Diváci: 10.011.

Dánsko: Dichow - O. Lauridsen, Jensen Aabo, Lassen, M. Lauridsen, Nicholas B. Jensen, Bruggisser, Larsen - Storm, Wejse, Poulsen - Aagaard, Russell, Blichfeld - From, True, N. Olesen - N. Andersen, Moelgaard, Scheel - Schultz. Trenér: Gath.

Norsko: Haukeland - Johannesen, Solberg, I. Hansen, Nörstebö, Krogdahl, Kaasastul, Hurröd - Brandsegg-Nygard, P. Thoresen, Zuccarello - Bakke Olsen, E. Ö. Salsten, Martinsen - N. Steen, Vikingstad, Berg Paulsen - T. Olsen, H. Ö. Salsten, Rönnild - Vesterheim. Trenér: T. Johansson.


Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články