Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Český tým pro MS: Otazník nad jedničkou, "řezník" od Ducks a nestárnoucí režisér hry

V současné době máme méně a méně hráčů na prvních dvou lajnách týmů NHL. Chceme se prezentovat jednoznačně srdcem a obětavostí, řekl kouč Radim Rulík po oznámení nominace na domácí mistrovství světa v Praze a Ostravě. Devízou národního týmu má být soudržnost, ale přesto si představme několik individualit, které vystupují z řady. Úvodní duel českého celku na MS proti Finsku sledujte v pátek živě od 19:40 na ČT sport a ČT sport Plus. 

Radko Gudas
zdroj: Reuters autor: David W Cerny

Otazník nad jedničkou – Mrázek, nebo Dostál?

Národní tým má trio brankářů z NHL a pouze jedna skutečnost je po brněnském turnaji zřejmá. Karel Vejmelka bude plnit roli trojky. Na Českých hrách nedostal ani jeden zápas, Petr Mrázek jeden proti Švédům a Lukáš Dostál dva duely. 

Hokej fokus podcast: Rulíkova sázka na zkušenost, hledání střelce a favorité na titul

Chtělo by se říct, že vzhledem k počtu zápasů bude jednička gólman Anaheimu Dostál. Proti Finům by skutečně mohl začít třeba i vzhledem k vazbě ze svého působení v Ilvesu Tampere. Ovšem pro Mrázka zase hovoří zkušenosti. Z trojice je nejstarší – dvaatřicet let – a jen tak něco ho nerozhodí i podle jeho slov, což je pro domácí šampionát velká výhoda.

"Špatný zápas se hned hodí za hlavu, mně v tom pomohl strašně Marian Jelínek, když jsme spolu začali makat. Už to taky bude šest, sedm sezon. Od té doby si vůbec nepřipouštím média, tlak a názory fanoušků. Těch názorů jsou totiž tisíce. Tyto věci mě nemají jak rozhodit a scelily mě do konce mé kariéry," řekl po jednom z tréninků brankář Chicaga. 

Když je na ledě, měj hlavu nahoře

V zámoří mu říkají "The Butcher", řezník. Jedno je jisté, pokud bude na ledě, na domácího brankáře si jen tak někdo nedovolí. Radko Gudas se pravidelně pohybuje v popředí statistiky hitů, v základní části jich letos rozdal 232. 

Obránce Anaheimu si v Brně vyšlápl na Jere Innalu. Při čtvrtečním tréninku v Praze zase srazil Jáchyma Kondelíka, asi už to má zažité. "Jenom jsme o sebe jemně zakopli. Takové přátelské poplácání. Je potřeba si trochu zvednout náladu," smál se Gudas.

Konkurz na beky do přesilovky – mistr z Třince a "mladý Špágr"

Pouze jediný bek z kádru, a to Jakub Krejčík, se dostal v sezoně přes deset branek. Sparťanský bek tuto pomyslnou metu překonal především díky povedenému play-off, v němž skóroval šestkrát.

Hokej bez červené (124. díl): Jaké nedostatky ukázal turnaj v Brně českému týmu?

Obránců s ofenzivními choutkami v týmu příliš není, a tak výběr pro rozehrávačskou roli v přesilovkách byl složitý. Nejspíš se této role zhostí Tomáš Kundrátek a syn slavného beka Jaroslava "Špágra" Špačka, David Špaček.

Obranné dvojice:

Gudas, Krejčík – Rutta, Kempný – Kundrátek, Hájek – D. Špaček (Ščotka jako osmý zatím nezapsaný bek)

"Přesilovky hrál v Brně David Špaček, Tomáš Kundrátek i Jakub Krejčík. Obránci nejsou úplně produktivní v této sezoně. Ta sestava, která je teď v nominaci, má čtyři góly a pět přihrávek z těch osmnácti zápasů a není moc ani obehraná v reprezentaci v této sezoně. Nejvíc startů má Jan Ščotka, osm utkání, pak Michal Kempný sedm, ale vyřazeni byli obránci, kteří mají více než deset," připomněl v podcastu Hokej bez červené Robert Záruba. 

Kapitán a tvůrce hry – Roman Červenka

Platí na něj slovní spojení, že zraje jako víno. Roman Červenka bude i v osmatřiceti letech mozkem ofenzivní hry české reprezentace. Forvard Rapperswilu před dvěma lety ovládl kanadské bodování na MS ve Finsku, nasbíral 17 bodů (5+12). Loni v Rize a Tampere měl bilanci tří gólů a šesti asistencí.

Útočné formace:

D. Kubalík, Tomášek, Palát – O. Kaše, L. Sedlák, Červenka – M. Stránský, Kämpf, Voženílek – Flek, Kondelík, O. Beránek. Mimo sestavu: M. Kovařčík, Lenc.

Logicky na něj padla volba kapitána. Tentokrát k sobě nebude mít zakončovatele Dominika Kubalíka, ale Ondřeje Kašeho a Lukáše Sedláka. "Je to čest, je to speciální být kapitán na domácím mistrovství. Na druhou stranu jde i o závazek. Doufám, že všichni uděláme vše proto, abychom byli úspěšní. Musíme hrát jako tým a prezentovat se tak na tom ledě," řekl Červenka po oznámení, že ponese na dresu céčko.

Hledání střelce – bude jím opět Dominik Kubalík?

Na loňském šampionátu se stal nejlepším střelcem s osmi trefami a s dvanácti body byl druhým nejproduktivnějším hráčem turnaje. Ovšem národním tým zapsal nejhorší výsledek v historii, osmé místo. Dominik Kubalík by individuální ocenění letos jistě rád vyměnil za týmový úspěch. 

Přesilovkové formace:

Tomáš Kundrátek – David Tomášek – Ondřej Palát – Dominik Kubalík – Daniel Voženílek

David Špaček – Ondřej Kaše – Matěj Stránský – Roman Červenka – Lukáš Sedlák

Český střelec zažil nepovedenou sezonu v Ottawě, kde bojoval o pevné místo v elitních útocích a zaznamenal pouze jedenáct branek v 74 zápasech. Ve formaci se zařadí po bok Davida Tomáška a Ondřeje Paláta. "Oba jsou to výborní hráči. Tomas měl výbornou sezonu. Palič je skvělý útočník v NHL. Za mě hrozně nedoceněnej, protože ho hrozně rád sleduju. Jsem rád, že si s nimi můžu zahrát," prohlásil Kubalík, na něhož se zřejmě budou hrát kombinace v první přesilovkové formaci.

Z klopýtání v reprezentaci a složitých zranění do rolí lídrů

Dva zajímavé osudy útočníků z elitních útoků pro šampionát. Naposledy Ondřej Palát reprezentoval na MS v Bratislavě v roce 2019. Útoku společně s Jakubem Vránou a Radkem Faksou, který měl být jednou z největších českých zbraní, se nedařilo. Palát se propadl sestavou až do čtvrté formace. Příliš nadšený nebyl a na turnaji zapsal pouze jeden gól a jednu přihrávku.

Teď chce napsat jiný příběh a být českým lídrem podobně jako v New Jersey, kde se snaží pomoct v kariéře hvězdám Jacku Hughesovi nebo Nico Hischierovi. Palát umí i přitvrdit, což ukázal v Brně proti Švýcarům. Obránce Svena Junga poslal přes mantinel. "Koukal jsem na zápas z hlediště, bylo super sledovat to a vidět i z opakovaného záběru. Hit se mu taky povedl. Jsem nadšený, že tady hraje víc kluků takhle do těla," podotkl parťák Gudas.

Druhým příběhem je návrat Ondřeja Kašeho na vrcholnou scénu. Kvůli několikerým otřesům mozku musel ukončit kariéru v NHL. Restartoval ji v domácím prostředí, když ho zlákala spolupráce s bratrem Davidem. Společně dotáhli Litvínov zase do čtvrtfinále play-off extraligy. Ve 61 duelech v sezoně zaznamenal 24 branek a 37 asistencí. Na Českých hrách byl při každém pobytu v útočném pásmu znát. Teď si zahraje v prvním útoku v národním týmu, tomuto borci nelze nefandit.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články