Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
#ProHokejJakyJe

Domácí šampionát je tady, s hvězdami z NHL a aspirací na nový návštěvnický rekord

K mistrovství světa v českých zemích to už historicky patří. Jakmile se hraje světový šampionát u nás doma, představí se celá řada skvělých mezinárodních hráčů za mimořádného diváckého zájmu. Očekávaný turnaj rozehraje národní tým s Finskem, přímý přenos utkání sledujte na ČT sport a ČT sport Plus od 19:30, odpolední program se zápasem Slovensko – Německo startuje v 15:30.

Česko (či dříve Československo) hostí v pořadí 87. mistrovství světa a doma se hraje už pojedenácté, přičemž na kombinaci Prahy s Ostravou dochází už potřetí po letech 2004 a 2015. Příště by se vedle hlavního města mohlo hrát v Brně, kde se staví nová aréna, která bude větší, než je ta ostravská.

V Praze se ve skupině A představí vedle domácí reprezentace také Dánsko, Finsko, Kanada, Norsko, Rakousko, Švýcarsko a Velká Británie. Ostravskou skupinu B tvoří Francie, Kazachstán, Lotyšsko, Německo, Polsko, Slovensko, Spojené státy americké a Švédsko. Ostrava tedy může očekávat nápor zejména slovenských, lotyšských, ale i polských fanoušků. Ostatně Polsko je v elitní divizi MS po dlouhých 22 letech.

Právě výše diváckého zájmu v základních skupinách ukáže, zda bude dosavadní návštěvnický rekord z roku 2015 v ohrožení. Tehdy nakonec dorazilo dohromady 741 690 diváků a letos je cílem organizačního výboru magická meta tři čtvrtě milionu návštěvníků.

Český tým pod vedením trenéra Radima Rulíka vstoupí do turnaje s Finskem, které loni na domácím šampionátu v Tampere vypadlo ve čtvrtfinále s budoucím vítězem Kanadou a přišlo o sérii tří finálových účastí. Naopak javorové listy nechyběly v utkání o zlato od roku 2019 (v roce 2020 se nehrálo kvůli koronavirové pandemii).

Zatímco Rulíkův výběr se musí obejít bez nejvýraznějších českých hráčů vzhledem k probíhajícímu play-off v NHL a dalším okolnostem, jiné týmy nabídnou celou řadu hvězdných hráčů ze zámoří. Kanadu povede stále teprve osmnáctiletý talent Connor Bedard, jenž v trápícím se Chicagu zaznamenal v 68 zápasech 22 gólů a 61 bodů a aspiruje na cenu pro nejlepšího nováčka roku. V akci se navíc předvedou další budoucí hvězdičky jako Owen Power, Bowen Byram nebo Dylan Guenther.

Mladé hvězdy ze zámoří představí také Američané. V nominaci USA jsou například Matt Boldy, Brady Tkachuk, Cole Caufield, Trevor Zegras nebo Jake Sanderson. Zřejmě nejvěhlasnějšími jmény se ale pyšní Švédové, kteří těží z velkého počtu reprezentantů v nejlepší lize světa. Výběru dominují tři hvězdní obránci – Victor Hedman, Rasmus Dahlin a Erik Karlsson.

Zvučné zámořské zástupce nasadí z evropských týmů také Švýcaři (například Nico Hischier nebo Roman Josi), Slováci (Juraj Slafkovský), Rakušané (Marco Rossi), Němci (Philipp Grubauer) nebo Norové (Mats Zuccarello). Velkou Británii bude zase reprezentovat nejlepší střelec play-off české extraligy Liam Kirk, jenž hrál v Litvínově.

Česká televize jako obvykle nabídne všech 64 zápasů šampionátu v přímém přenosu, ať už na ČT sport, nebo na ČT sport Plus – tam se budou vysílat všechna utkání. ČT bude mít v Praze i Ostravě studio přímo v aréně. Vedle dlouhodobých komentátorů a expertů navíc přibudou nová jména.

"Rozšiřujeme tým expertů. Dojde k oživení jeho počtu a způsobu, jak budeme glosovat zápasy. Už během sezony jsme vyzkoušeli Petra Koukala a Rostislava Olesze. V poslední době také Jakuba Voráčka a nově přivítáme Pavla Francouze jako speciálního experta ve studiu. Během mistrovství světa budeme mít ještě experta v Ostravě na slovenský tým, a to Borise Valábika, který pracoval pro slovenskou RTVS, která ztratila televizní práva na mistrovství světa," uvedl šéfkomentátor ČT sport Robert Záruba.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články