Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Hašek: Osobní a individuální zájmy musí jít stranou. Jde o mužstvo, to je jediná cesta k vítězství

Domácí šampionát jako hráč nezažil, byť v roce 1985 k tomu byl blízko. Bývalý vynikající brankář Dominik Hašek přesto vnímá, že čeští reprezentanti budou na mistrovství světa doma pod tlakem. Základním předpokladem k úspěchu je podle olympijského šampiona a dvojnásobného vítěze Stanleyova poháru týmový výkon.

Národnímu týmu se minulý týden nevydařila generálka, když na Českých hrách v Brně prohrál všechny tři zápasy, podle Haška to ale nic neznamená. Situaci přirovnal k roku 1985, kdy byl až do závěru přípravy součástí kádru, který následně v Praze získal zlatou medaili.

"Ani tam se generálky nepodařily. Pamatuji si, že jsme prohráli se Švédy, dokonce i přátelák s Pardubicemi dva dny před začátkem mistrovství světa. A ani zápasy ve skupině nebyly nejlepší. Mužstvo se ale dalo dohromady, a když šlo o všechno, tak dokázalo najít cestu, jak vyhrát," řekl Hašek, jenž se nakonec do nominace nedostal a byl z týmu vyřazen den před začátkem turnaje.

Devětapadesátiletý gólman věří, že si trenér Radim Rulík vybral dobrý tým. "Teď musí jít všechny individuální věci stranou. Mužstvo buď vyhraje jako tým, nebo nevyhraje," podotkl Hašek. Velmi dobře si uvědomuje, že reprezentace bude pod velkým tlakem. "Jak se s ním vyrovnat? Tady je každá rada drahá. Je potřeba, aby všichni dělali vše pro úspěch. A když se někomu nebude chvilkově dařit, aby to hodili za hlavu. Osobní a individuální zájmy musí jít stranou. Jde o mužstvo. To je jediná cesta k vítězství," řekl Hašek.

Jeden z neúspěšnějších gólmanů české historie získal spoustu trofejí, vyhrál olympiádu, získal Stanleyův pohár nebo domácí titul. Zlatá medaile ze světového šampionátu mu ve sbírce chybí, bere to ale s nadhledem. "Nějaké medaile z mistrovství světa mám. V roce 1985 mi nominace unikla poslední den, tak to ale v životě chodí. Já ničeho nelituju. S klukama, kteří tehdy vyhráli, jsme výborní kamarádi," uvedl Hašek, který na MS získal třikrát bronz.

Na šampionát, který začne v pátek, se Hašek těší. Řadu zápasů bude sledovat osobně v pražské aréně. "Chci se podívat na hodně zápasů. Samozřejmě ale některé uvidím v televizi. Osobně se chystám v sobotu na zápas proti Norsku," řekl Hašek. "Člověk chce samozřejmě vidět vítězství našeho mužstva. Hrajeme doma, všichni věří, všichni mají velká očekávání. Pro kluky to není nic lehkého, ale tak to prostě je. Jsme hokejový národ a fanoušci mají nejvyšší očekávání," dodal.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články