Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ME ve vodním slalomu 2024

Hodnocení bývalých spoluhráčů? Budu se snažit to vybalancovat, mluvit upřímně i kriticky, říká Francouz

S Českými hrami, poslední akcí Euro Hockey Tour, se sžívá před startem domácího světového šampionátu s novou rolí experta České televize. Bývalý brankář Pavel Francouz, jenž v dubnu ohlásil vzhledem k přetrvávajícím zdravotním potížím konec kariéry, se z pozice aktivního hráče proměnil v pozorovatele, což s sebou nese i mnohá úskalí, kterých si je vědom.

Nová role přináší nové výzvy i starosti, obzvlášť v případě kritických názorů. "To bude asi nejsložitější část mojí práce, protože v týmu mám spoustu dobrých kamarádů, znám trenérský štáb velmi dobře. Musím říct, že jsem i založením velmi pozitivní člověk, takže se budu snažit to vybalancovat, mluvit upřímně a v případě, kdy to bude potřeba, i kriticky," říká Francouz.

"Ale Robert (Záruba) mi řekl cennou radu: 'Říkej svoje názory, svůj pohled na věc. Nemusí se to líbit úplně všem, ale ty jsi tady od toho, abys prezentoval to, jak to vidíš ty.' Takže tím se budu určitě snažit řídit," dodává Francouz.

V nové pozici se Francouz může přiučit od výrazně zkušenějších kolegů. "Myslím, že to je výhoda České televize. Většina expertů jsou bývalí hráči. Vědí, jaké to je být v té pozici, zažívali podobné stresy, podobně těžké zápasy. Dokážou se do toho vcítit, vědí, kdy píchnout do vosího hnízda, a kdy ne," tvrdí Francouz.

"Dneska je doba taková, že každý může sdílet svoje názory na internetu a v podstatě někdy i anonymně, takže v tom je to složitější. Takže se přiznám, že když jsem ještě působil aktivně, tak jsem nečetl sociální sítě a snažil jsem se vyhýbat i většině článků. Řídil jsem se heslem 'co oko nevidí, srdce nebolí' a myslím si, že v dnešní bláznivé době to je jediné dobré a nejjednodušší řešení," domnívá se Francouz.

Bývalý brankář má pochopení pro to, jak složité je vybrat správný tým hráčů na mistrovství světa. Trenér Radim Rulík, kterého z aktivní kariéry dobře zná, vybírá ze široké sestavy a s finálním výběrem nemusí každý expert či fanoušek souhlasit.

"Tak to máte se vším. Když uvaříte polévku a dáte ji deseti lidem, tak vám někdo řekne, že by mohla být slanější, a někdo řekne, že je soli moc. S tím se musí člověk smířit už předtím, než nastoupí do této práce. Nemůže se zavděčit všem a myslím si, že tady je důležité vycházet ze svého srdce. On toho má za sebou jako trenér strašně moc, tak dát na takový svůj trenérský instinkt a ustát si to a věřit tomu týmu. Jakmile člověk postaví tým, tak už tomu musí věřit a nepochybovat, nemíchat se sestavou a nepanikařit," říká Francouz.

V reprezentaci se medaile nedočkal, bývalým parťákům však bude fandit, aby se jim to na domácím šampionátu povedlo. "Byl bych šťastný. Moc bych to přál klukům, aby se podařil úspěch. Už jen kvůli tomu vzoru pro mladé kluky, kteří se třeba poohlíží po sportu, který by jednou mohli dělat. Určitě by pomohlo, kdyby se podařilo uspět na domácím šampionátu všem na očích. Určitě budu držet palce a doufám, že se to podaří," dodává Francouz.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články