Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Zápas nemá favorita, shodují se Češi před čtvrtfinále. Zastaví Kanada ve šlágru Švédy?

Český tým chce napodobit rok 2019, Němci mluví o odvetě. Zřejmě si pamatujete na Bratislavu, kde před třemi lety reprezentace přehrála Německo ve čtvrtfinále 5:1. Nyní se oba celky potkávají ve stejné fázi hokejového mistrovství světa, jen v helsinské Jäähalli. Přímý přenos utkání sledujte ve čtvrtek od 15:00 na programu ČT sport a ČT sport Plus.

Na slovenském šampionátu pak Češi obsadili pod vedením Miloše Říhy čtvrté místo a neukončili čekání na medaili trvající od roku 2012. Nyní to chce mužstvo Kariho Jalonena změnit. "Z týmu cítím, jak moc chceme jít dál. Vidím to na něm. To je první předpoklad, na který se všechno musí nabalovat," řekl kapitán Roman Červenka. 

Český tým zakončil skupinu B s bilancí čtyř výher a tří porážek, z toho ta nejdiskutovanější s Rakouskem byla v nájezdech (1:2). Ztráta v úterním duelu s Finy (0:3) pak znamenala, že se Češi vyhnuli Kanadě a ze třetího místa skupiny B narazí na Německo.

Preview čtvrtfinále nabídl nový Hokej fokus podcast:

Druhý celek helsinské skupiny A v základní hrací době prohráli pouze na úvod s Kanadou (3:5). Svěřenci Toniho Söderholma pak uspěli pětkrát ze sedmi utkání a získali 16 bodů z 21 možných. Kdo je tedy favorit? Kari Jalonen nerad slyší, že to jsou jasně jeho svěřenci.

"V těchto zápasech nejsou žádní favorité. Je to o jednom zápase. A každý si dobře uvědomuje, co výsledek toho zápasu znamená. Když uspějete, jdete do zápasů o medaile. A naším cílem samozřejmě je, abychom si je zahráli. To je celé," řekl Jalonen. Předpokládá se, že od něj dostane důvěru v brance Karel Vejmelka.

Je nám líto, video expirovalo.
Čeští hokejisté ladí formu na Německo

Předpokládaná sestava ČR:

Vejmelka - Hronek, Kempný, Kundrátek, Ščotka, D. Sklenička, Šimek, Jordán - Pastrňák, Krejčí, Červenka - H. Zohorna, Hertl, Blümel - J. Vrána, Kämpf, Smejkal - M. Stránský, Černoch, Flek - M. Špaček. Trenér: Kari Jalonen.

Přednosti Němců

Na sílu německého týmu upozornil obránce Radim Šimek. "Plno lidí si u nás myslí, že přes Němce musíme stoprocentně postoupit. Ale soupeř ukázal svou kvalitu už tím, že postoupil z druhého místa, potrápil i Švýcarsko a jako jediný ho obral o body. Mají tam skvělé hráče: gólmana Grubauera, obránce Seidera z Detroitu nebo mladého Reichela, který měl na farmě Chicaga průměr bod na zápas," uvedl český bek.

"Němci mají velké hráče, bude to zápas se spoustou soubojů. Hrají dobře v obraně i v útoku, už deset gólů dali z kontrů. Naše hra bude muset být dobře vybalancovaná. Ale myslím, že v tom nebude problém, protože právě taková naše hra je. Samozřejmě bude zapotřebí, abychom s ohledem na dobré přesilovky Německa byli disciplinovaní," varoval Jalonen.

Jaký lze očekávat zápas?

Přestože Němci mají po skupinách ze všech týmů nejlepší střeleckou úspěšnost - tedy 15,38 procent, efektivita se projeví hlavně v play-off. Očekává se zřejmě opatrnější a zodpovědný hokej.

"Z mého pohledu bude strašně důležitý první gól, protože ten určí ráz celého zápasu. Moc nepředpokládám, že to bude nějaká útočná smršť. Je těžké porovnávat obě skupiny, ale přijde mi, že v helsinské skupině se hrál daleko rychlejší a modernější hokej. Otázka je, až se ty světy potkají, protože ten náš ve skupině v Tampere byl opatrný, pečlivý. Ale proč ne, pokud dáme první gól, soupeř to otevře a můžeme zase vyhrát 5:1 jako v Bratislavě," míní hokejový expert ČT sport Martin Hosták v Hokej fokus podcastu.

Švédsko vs. Kanada, předčasný boj o medaile

Střet dvou gigantů už ve čtvrtfinále. Švédové sahali po triumfu ve skupině B, ale nepovedlo se a vyzve je nevyzpytatelná Kanada. Tre kronor napravují nepostup do čtvrtfinále z loňského šampionátu v Rize. Javorové listy zase senzačně padly v helsinské skupině s Dány (2:3).

"Přijde mi, že jsou živí a chtějí ten úspěch, což jsem pod koučem Johanem Garpenlövem na posledních turnajích neviděl. Mančaft celkem dobře poskládali a ještě jim přijel William Nylander, který vylepší střelecké statistiky a přesilovky. Švédsko je pro mě favorit zápasu, možná i na titul. Kanada mi zatím přišla, že je na výletě v Evropě. Ale s nimi je to těžké, mohou se srovnat a zase vyhrát titul," míní Hosták.

Více v preview čtvrtfinále v novém dílu Hokej fokus podcastu:

Helsinskou skupinu ovládli Švýcaři a nepoznali porážku. To svádí k paralele se šampionátem z roku 2013. Ve Stockholmu hokejisté ze země helvétského kříže na turnaji neprohráli až do finále s domácím týmem, kde padli 1:5. Teď se střetnou s Američany.

"Vím, že sportovci říkají, dozadu se nedíváme, ale Švýcaři jsou tým, který přišel na posledních dvou mistrovstvích o semifinále v závěrečných sekundách. V Košicích to byla Kanada a v Rize Němci. I tým, který všechno vyhrál, může se mu stát, že se pak dostane do krizové situace ve čtvrtfinále," připomíná komentátor Tomáš Jílek v Hokej fokus podcastu.

Souběžný večerní duel k utkání Švýcarů a USA obstarají domácí Finové se Slováky. Úřadující olympijští vítězové vyhráli skupinu v Tampere a míří za dalším úspěchem. Výbornou obranu dokládají výkony brankáře Jussi Olkinuory. V pěti zápasech inkasoval pouze jednou a drží neuvěřitelnou úspěšnost zákroků 99,03 procenta. Potrápí ho Slováci, kteří zvládli na jedničku po výsledku 7:1 klíčový souboj o čtvrtfinále s Dány? 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články