Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Drama na konec. Češi porazili Bělorusko 32:31 a vyhráli Prezidentský pohár

Dauhá - Čeští házenkáři si po konci v základní skupině na mistrovství světa spravili chuť vítězstvím Prezidentského poháru. Nad výběrem Běloruska vedli už po poločase 14:13, v další třicetiminutovce pak remizovali 28:28 a rozhodnout musely sedmimetrové hody, v nichž se národnímu týmu podařilo zvítězit a upravit tak konečný stav na 32:31. V celkovém pořadí šampionátu patří českému týmu 17. místo. Češi ukončili MS čtyřmi výhrami v řadě, což se jim na velkém turnaji podařilo naposledy před 20 lety.

Česko - Bělorusko
zdroj: chf.cz autor: Alžběta Vejrostová

"Nejeli jsme sem pro výhru v Prezidentském poháru, ale upřímně si musíme říci obraz naší házené a jak jsme se prezentovali proti silným týmům. Poslední čtyři zápasy byly obrovským morálním krokem dopředu, byla to ukázka týmové soudržnosti, bojovnosti," řekl kapitán Filip Jícha. "Myslím, že to bylo vidět, že všichni jsme měli upřímnou radost. Nikdy jsem si nemyslel, že Prezidentský pohár má nějaký smysl, ale když jsem viděl kluky, jakou mají radost z výhry proti stejně kvalitnímu soupeři, už myslím, že smysl má," dodal jeden z dvojice trenérů Daniel Kubeš.

Český tým vstoupil po duelech s Islandem a Alžírskem v základní skupině a včerejším utkáním s Ruskem i do čtvrtého zápasu v řadě velmi odhodlaně a brzy si vypracoval náskok. V osmé minutě zvyšoval Jakub Hrstka na 6:3. Jenže pak se český brankostroj na dlouhých dvanáct minut zastavil a Bělorusové otočili skóre pěti góly ve svůj prospěch. Ani to Čechy nerozhodilo a do konce poločasu se dokázali vrátit do vedení.

To si česká reprezentace držela dále, místy i třígólové. Bělorusové se dostali na do střel na začátku poslední čtvrtiny zápasu, kdy nejenže vyrovnali, ale dostali se i do vedení. To jim však nevydrželo dlouho, protože Češi opět dokázali zabrat a propracovat se k vedení.

Poslední infarktové minuty

Stejně jako s Ruskem se schylovalo k dramatické koncovce. Na obou stranách se blýskli brankáři a v 53. minutě poslal Čechy znovu do vedení Horák. Galia pak za stavu 26:26 chytil sedmičku a vzápětí se prosadil kapitán Jícha.

Trenér Daniel Kubeš:

"Sedmnácté místo na MS se nedá označit jako úspěch, ale co se dá, že jsme vyhráli čtyři zápasy. Kromě Alžírska byli další soupeři na naší úrovni, možná i za ní. Jsme šťastní, že jsme tohle dokázali zvládnout, ale zároveň zklamaní, že jsme neprošli ze skupiny. V silách týmu to bylo."

Jenže další šance národní tým lehkovážně zahodil a Bělorusové znovu vedli. Zdráhala srovnal a Češi mohli na začátku poslední minuty do rychlého kontru, jenže je zastavil sporný výrok egyptských rozhodčích. Reprezentanti pak měli dvacet sekund na poslední útok, Horák se závěrečným klaksonem propálil brankáře, ale podle sudích to bylo až po uplynutí 60 minut.

Na řadu tak přišly sedmičky. Jako první se dostalo do výhody Bělorusko, ale Galiu po třetí sérii vystřídal Štochl a chytil poslední dva soupeřovy pokusy. "Martin si na dvě sedmičky sáhl, ale Bělorusové všechny proměnili, tak jsme před tou čtvrtou na sebe koukli a zkusili změnu. Byla to kritická situace, ale já vlastně na sedmičkách nemám co ztratit," řekl Štochl.

Čeští házenkáři s Prezidentským pohárem
zdroj: chf.cz autor: Alžběta Vejrostová

Reprezentanti si v hale Duhail "zatančili" vítězné kolečko a kapitán Jícha pak mohl převzít trofej. "Pro nás to bylo malé finále, které jsme zvládli. Sportovně je to takový happy end, ta radost na konci byla ryzí," řekl Jícha. "Pohár se musí oslavit. Ještě bych chtěl říci jedno: hrozně nás potěšila morálka mančaftu, na tomhle když budeme stavět, dostaneme se zase dál," dodal druhý z trenérů Jan Filip.

Češi po úvodních třech porážkách s Francií, Švédskem a Egyptem zakončili šampionát šňůrou čtyř výher a odvrátili hrozbu vyrovnání nejhoršího umístění na MS, jímž je 18. místo z roku 2001.

Česko – Bělorusko 28:28 (14:13), na sedmimetrové hody 4:3

Sestava a branky ČR: Štochl, Galia - Hrstka 5, Bečvář 2, Jurka, Jícha 5, Sobol 3, P. Horák 2, Babák 5, Linhart, Petrovský 1, Zdráhala 5/3, Šindelář, Kasal, Szymanski, Motl. Sedmimetrové hody ČR: Proměnili: Zdráhala, Jícha, Babák, Hrstka. Neproměnil: Sobol.

Nejvíce branek Běloruska: S. Rutenka 11/4, Puchovskij 6/1, Nikulenkov a Citov po 3. Rozhodčí: Rašíd, Sajíd (oba Egypt). Sedmimetrové hody: 3/3 - 8/5. Vyloučení: 3:5. Diváci: 300.

Další zápasy o konečné umístění:

o 19. místo: Rusko - Bosna a Hercegovina 42:28 (20:16),

o 21. místo: Írán - Saúdská Arábie 26:22 (15:10),

o 23. místo: Chile - Alžírsko 27:27 (10:16), na sedmimetrové hody 3:1.

Zdroj
ČTK, , ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články