Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Soukalová po skvělém úseku Mikysky: Je to největší české želízko v ohni

České kvarteto Tomáš Mikyska, Michal Krčmář, Jonáš Mareček a Vítězslav Hornig skončilo sedmé ve štafetě mistrovství světa a svazový sportovní ředitel Ondřej Rybář to i přes nadějnější průběh závodu považuje za dobré umístění. Bývalá biatlonistka Gabriela Soukalová byla ve vysílání České televize nadšena z toho, jak Češi chvílemi sahali i po umístění na stupních vítězů. Přímé přenosy a zpravodajství z MS sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz.

Tomáš Mikyska
zdroj: ČTK

České kvarteto si v první části štafety počínalo výborně. Do poloviny závodu se pohybovalo v kontaktu s čelem. Celkově mělo pouze šest dobití.

"To je rozdíl oproti ženské štafetě. U kluků toho moc líp udělat nešlo, i když je to stejné umístění. Hrozná škoda finiše. Pořád jsme tam bojovali, ale bohužel na víc nebylo," uvedl Rybář v rozhovoru pro ČT sport.

"Myslím, že to nenadchlo jen mě, ale spoustu fanoušků. Jsem moc ráda, že kluci byli schopni udělat takový výkon a hlavně udělat lidem radost," doplnila Soukalová.

Jonáš Mareček na třetím úseku běžecky ztrácel, ale i tak předal jako čtvrtý se ztrátou sedmi sekund na medaili.

"Jak Jonáš tak Víťa měli jedny z nejsilnějších soupeřů. A Jonáš to zvládnul," uvedl Rybář. Finišman Hornig se na trati ale nedokázal měřit s nejbližšími soupeři.

Při střelbě vleže neminul, ale na druhé položce musel třikrát dobíjet. Ze střelnice odjel jako šestý, ale ještě ho předstihl Ital Tommaso Giacomel, jenž na něj po střelbě ztrácel zhruba 25 sekund.

"Víťa je střelec par excellence, ale když jede na svém limitu, je pro něj těžké předvést, co umí. Na stojce mi přišlo, že tam je třes zbraně, což se promítá únava. Nechal tam všechno, i když jsem doufal, že je schopen dát tu nulu na pět," řekl Rybář.

"Pro Víťu to byl těžkej závod, možná to byla daň na střelbě," doplnil expert ČT sport Ondřej Moravec.

Vyčerpaný Vítězslav Hornig
zdroj: ČTK

A své si k tomu řekla i Soukalová: "Člověk posouvá svou hranici, když jsou na úseku nasazeni matadoři. Je ale skvělé, že si to mohli kluci vyzkoušet, a že je to posune zase dál."

Stejně jako ženy tak i muži skončili ve Vysočina Aréně sedmí. "Čekali jsme během průběhu víc, ale určitě to nebylo špatný," uvedl Rybář a narážel na to, že Mikyska předával Krčmářovi dokonce na druhém místě.

"Tomáš je super sjezdař, pozici si dokázal vypracovat. Má odšlap, sílu, razanci. Chce to jen víc sebejistosty. Hromadný start pro něj bude velkou výzvou a pokud by předvedl něco podobného, máme se na co těšit," uvedl sportovní šéf svazu.

Ten byl překvapen, že si Krčmář neotevřel klapku na malorážce. "Trochu mi zatrnulo, ale on to ustál," dodal.

Soukalová vidí Mikysku jako největší želízko české reprezentace v ohni. "Zvládá výkony pod tlakem, což je dobrý předpoklad, aby jeho budoucnost mohla být hezká."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články