Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MOL Liga 2023/2024

Švédové senzačně triumfovali ve štafetě, Češi dojeli sedmí

Návrat norských králů na štafetový světový trůn Christiansen odstřelil na závěrečné položce. V těsném finiši sice zdolal obhájce z Francie, ze zlata se ale poprvé od roku 1958 radovali Švédové. Čeští reprezentanti ve složení Tomáš Mikyska, Michal Krčmář, Jonáš Mareček a Vítězslav Hornig do posledního úseku drželi medailové naděje. Mladá štafeta nakonec skončila v nejlepším výkonu sezony na 7. místě.

Radost švédské štafety po zlatu z MS v Novém Městě na Moravě
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

Favorizovanému Norsku nevyšel v Novém Městě na Moravě již vstup. Sturla Holm Lagreid předával až z dvanáctého místa, ze kterého se přesto zásluhou bratrského dua Tarjei a Johannes Böovi jejich štafeta posunula do čela. Závěrečná položka však nevyšla Vetlemu Sjaastadu Christiansenenu. I přes minutový náskok zamířil totiž na tři trestná kola.

Toho využil švédský biatlonista Sebastian Samuelson, který tak v cíli se svými kolegy Viktorem Brandtem, Jesperem Nelinem a Martinem Ponsiluomou oslavil první zlato od premiérového ročníku mistrovství světa. Bronz brali obhájci světového titulu z Francie.

Pohodu a skvělou formu z vytrvalostního závodu si přenesl do týmové disciplín i Tomáš Mikyska. Po čisté položce vleže zazářil i na stojce. Michalu Krčmářovi tak předával na druhé pozici s minimální ztrátou čtyř setin na vedoucí Estonsko.

"Říkal jsem si, že chci před českými fanoušky dojet první. To se mi o fous nepovedlo, ale dal jsem do toho všechno," litoval těsného závěru jinak precizní jízdy Mikyska. Spokojený nebyl desátý muž středeční stíhačky jen se svým výkonem, ale i namazanými lyžemi. "Musím poděkovat servisu, protože ty lyže byly neuvěřitelné," dodal.

Česká předávka na mistrovství světa v Novém Městě na Moravě
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

Nejzkušenější z české štafety Michal Krčmář první ránu minul. Po mírné korekci ale všechny zbylé položky následně vyčistil a střelnici opouštěl za hlučného aplausu na vedoucí pozici. "Bylo to příjemné oživení. Necítil jsem se ideálně, takže jsem rád, že jsme nemuseli nic dojíždět a jeli jsme na čele. Trošku si vyčítám, že jsem necvaknul hned před první ranou, protože se ten vítr uklidnil," přiznal Krčmář.

Ještě před předávkou ho předstihl neuvěřitelným běžeckým i střeleckým výkonem Tarjei Bö. Čerstvý držitel dvou stříbrných medailí poskočil po smolném startu jeho týmového kolegy Lagreida z dvanáctého místa.

Českou medailovou naději podržel na třetím úseku i Jonáš Mareček. Nejmladší biatlonista z české štafety dobíjel vždy po jedné ráně na každé položce. "Na trati to pořád nebylo ono. Doufal jsem, že pojedu s co nejvíce lidmi, člověk se pak vyhecuje a drží tempo těch ostatních," okomentoval v rozhovoru pro ČT sport.

Na závěrečný úsek poslal Vítězslava Horniga se ztrátou sedmi sekund na třetí Německo. S Hornigem však na trati běželi i ti nejzkušenější. "V běhu jsem nechal, co to šlo. Ale mrzí mě rány na stojce, byly to moje hloupé chyby," mrzelo ho.

Domácí atmosféru si ale moc užíval. "Když takovýto dav řve za zády, ještě když je to reakce na moje rány, je to dobrá zkušenost dál," přiznal finišman, který českou štafetu do cíle dopravil na sedmém místě.

Mistrovství světa v biatlonu v Novém Městě na Moravě (Žďársko) – štafeta mužů

1. Švédsko (Brandt, Nelin, Ponsiluoma, Samuelsson) 1:16:22,6 (0 trest. okruhů + 9 dobíjení), 2. Norsko (Laegreid, T. Bö, J. T. Bö, Christiansen) -11,8 (4+11), 3. Francie (Perrot, Claude, Jacquelin, Fillon Maillet) -12,8 (3+13), 4. Německo -51,6 (1+8), 5. USA -1:22,2 (0+8), 6. Itálie -1:44,1 (1+11), 7. Česko (Mikyska, Krčmář, Mareček, Hornig) -1:48,0 (0+6).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články