Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Rybář: Nebyl to neúspěšný šampionát, ale medaili jsme chtěli

Oslo - Unikátní série českých biatlonistů skončila. Reprezentanti dva roky vozili alespoň jednu medaili z každého dílu Světového poháru, z vrcholných závodů typu mistrovství světa či olympijských her. Dohromady to čítalo osmnáct podniků. Bez cenného kovu jsou tak poprvé od finále Světového poháru v roce 2014 v Oslu. Právě na Holmenkollenu se uskutečnil vrchol letošní sezony a česká výprava si v jeho průběhu připsala na konto tři čtvrtá, tři pátá a tři šestá místa.

Čeští trenéři Ondřej Rybář a Zdeněk Vítek
zdroj: ČTK autor: Tibor Alföldi

Na světovém šampionátu byl český tým bez medaile naposledy na MS v roce 2011 v ruském Chanty-Mansijsku, kam se v pondělí ráno biatlonisté přesunou k finálovému závodu SP. "Nemyslím si, že by šampionát byl neúspěšný, ale nebudu zastírat zklamání. Protože z toho, jak se sezona vyvíjela, jsme tu medailovou ambici měli," uznal šéftrenér Ondřej Rybář. "Je to sport a škoda každé rány, která padla vedle," doplnil.

Už několik závodů kouč upozorňoval na to, že medailová šňůra se může přetrhnout. "Bylo jasné, že to jednou musí skončit, a je škoda, že se to stalo zrovna tady," litoval. "Gábina (Soukalová) a Verča (Vítková) byly čtvrté, je to kousíček pod pódiem, ale mrzí každý těsný závod. Strašně dobře jela štafeta mužů, tam jsme to ztratili na střelnici," komentoval sobotní páté místo. "V běhu kluci předvedli výborný výkon," uznal.

Šampionát opanovali reprezentanti Francie, vévodící medailovému pořadí zemí před druhým Norskem a třetím Německem. Ve výpravě galského kohouta zazářil Martin Fourcade s bilancí čtyř zlatých a jedné stříbrné, jehož ještě co do počtu cenných kovů překonala Marie Dorinová Habertová se ziskem šesti medailí včetně tří prvních míst. Francouzka se tak dostala na pódium v každém ze svých závodů na MS 2016. 

Domácí fanoušky potěšil nejen triumf ve štafetě žen a mužů, zlato Tyril Eckhoffové ve sprintu a prvenství Johannese Bö v 'masáku', ale především je nadchnul obdivuhodný výkon nestárnoucího Ole Einara Björndalena, který posbíral na Holmenkollenu před zraky norského krále Haralda V. čtyři medaile.

Nemocní Moravec a Puskarčíková

Český tým měl v Oslu podle slov svého šéftrenéra hodně smůly. "Ale v tom je kouzlo biatlonu. Není to automatické, že budeme pořád vozit medaile. Výsledky ukázaly, že máme velice kvalitní závodníky a že jsou schopní skoro v každém závodě se o ty medaile prát," upozornil. "Nám to momentálně nevychází. Neříkám, že nám teď chybí štěstí, ale byly to kolikrát smolné rány nebo dobíjení," uvedl.

Smůlu měl Ondřej Moravec, který v klíčové závěrečné přípravě onemocněl. Zdravotní problémy nedovolily postavit se v Oslu na start Evě Puskarčíkové, stabilnímu článku české štafety, a Puskarčíková musela z dějiště šampionátu odcestovat.

Ondřej Rybář: "Gábina od začátku sezony jezdí perfektně, takže na ni byl tlak a mohlo se to projevit."

Největší česká hvězda, Gabriela Soukalová, letos zažívá novou situaci. Loni se jí ve Světovém poháru nedařilo, ale na MS medaili měla, letos to bylo naopak. "Gábina od začátku sezony jezdí perfektně, takže na ni byl tlak a mohlo se to projevit," soudil Rybář a dodal: "Medaili si tady hodně přála, uteklo jí to bohužel o kousek," litoval.

Sezona Soukalové už nemůže být neúspěšná

Šanci bojovat o celkové vítězství v SP ale může mít jednou za život. "Je super, že si to může zažít. A ještě si to zažít může v dalších letech," věřil kouč. "Bylo by to nádherné, kdyby se jí to povedlo," dodal. Soukalová ale bude mít těžkou úlohu, neboť druhá Francouzka Marie Dorinová Habertová má životní formu a malou ztrátu. 

"Gábina bude určitě bojovat, ale nebude to mít snadné. Víc se bojí ten, kdo může ztratit, než ten, který může získat," podotkl Rybář. "Takhle před koncem sezony být takhle blízko je hodně svazující," uznal. "Bude hodně záležet, jak zregeneruje, jak nastřádá síly a co udělají ostatní," uvedl.

Soukalová byla v tomto ročníku třináctkrát na pódiu včetně štafet, takže sezona pro ni bude úspěšná. "Podle zisku glóbu bude její sezona šťastná nebo nešťastná, ale nemůže být už neúspěšná," upozornil Rybář.

Přímé přenosy na ČT sport z finále SP v Chanty-Mansijsku
zdroj: ČT24

Sama biatlonistka byla po závodu s hromadným startem směrem ke svým šancím udržet náskok v čele SP hodně skeptická. "Snaží se to vytlačit z hlavy. Ale ona si to musí sama srovnat. Jakmile si stoupne na start, bude chtít vítězit," řekl Rybář, který do Chanty-Mansijsku nepojede. "Tým to zvládne," ujistil.

Závěrečné díly napínavé detektivky s názvem Světový pohár pochopitelně odvysílá ČT sport. Seriál přímých přenosů z ruského Chanty-Mansijsku odstartuje ve čtvrtek 17. března sprintem žen.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články