Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: Srdce v hokeji

Soukalová sahala ve vytrvalostním závodě na zlato. Porazila ji jen neznámá Ruska

Kontiolahti – Už už to vypadalo, že se Gabriela Soukalová stane novou mistryní světa ve vytrvalostním závodě. Těsně zdolala Kaisu Mäkäräinenovou a Dorotheu Wiererovou, nad její sílu však nakonec byla neznámá Ruska Jekatěrina Jurlovová, která českou závodnici zdolala o třiadvacet sekund. Veronika Vítková skončila osmá.

Soukalová si díky stříbrné medaili připsala na své konto první individuální cenný kov z MS v kariéře, a navázala tak na zlato, které v Kontiolahti získala na úvod se smíšenou štafetou. "To snad není možné. Pořád to je něco jako sen. Asi si to uvědomím někdy později po závodu," řekla Soukalová před vyhlášením. "Nikdy jsem nevěřila, že zrovna já bych mohla být vyvolená, která by tady česala úspěchy, takže jsem hrozně ráda," dodala.

Dosud jedinou českou individuální stříbrnou medaili z MS má z roku 2007 Michal Šlesingr, celkově jde o devátý český cenný kov v historii světových šampionátů. Pětadvacetiletá Soukalová má ve sbírce ještě dvě stříbra z OH v Soči z hromadného závodu a ze smíšené štafety, z MS 2013 v Novém Městě má také bronz ze smíšeného týmového klání.

Soukalovou ještě den před startem závodu trápilo škrábání v krku, kvůli kterému absolvovala jen lehký trénink a dle svých slov nebyla ve své kůži. Na startu se však objevila a jako by ji zdravotní komplikace ještě posílily.

Do prvních metrů vyrazila s číslem čtyři a od úvodu potvrzovala, že v Kontiolahti se dostala do výborné formy. Na jejím výkonu zdravotní komplikace vůbec nebyly znát. První ležeckou položku vyčistila bez jakéhokoliv zaváhání. Podobný úspěch si připsala i na stojce, přičemž povedenou střelbu podpořila i výborným během, při němž v předchozích měsících ztrácela.

Velké štěstí měla pětadvacetiletá Češka na třetí střelecké položce, kdy vleže její rány dvakrát lízly okraj vymezeného terče, ale v obou případech nakonec skončily tam, kde Soukalová potřebovala, a po třetí střelbě figurovala na prvním místě.

Na Soukalovou tak čekalo posledních pět terčů, které jí mohly přinést titul mistryně světa. Čtvrtá rána jí však ulétla. V závěrečné pasáži sice uhájila těsně útok Wiererové, jež ztratila 1,6 sekundy, a Mäkäräinenové, která i se dvěma minelami ztratila pouze 1,2 sekundy. Ku překvapení všech však všem vypálila rybník Jurlovová, jež se na střelnici ani jednou nemýlila a připsala si největší úspěch v kariéře.

Soukalová se v cílové rovince vydala ze všech sil a za cílem dlouho ležela na sněhu. "Snažila jsem se koncentrovat na střelbu, ten netrefený terč mě trochu zamrzel. Ale nefoukalo tolik, jak mělo, takže podmínky byly regulérní," řekla České televizi. Závod rozjela rychle, i proto musela ve třetím kole přibrzdit. "Ale ta střelba mi dodala sebevědomí na trať," dodala Soukalová.

I když běžecky na tom na počátku sezony nebyla ideálně, dokázalo ve Finsku dnes její tělo zmobilizovat síly. "Ukázala jsem dnes i to, na co jsem neměla. Našla jsem se trochu, cítím se nejlépe od začátku zimy," řekla.

Vítková rovněž rozjela závod slibně a snažila si hlídat střelbu, která ji připravila o kvalitní výsledek ve sprintu i ve stíhacím závodu. V polovině svítily u jejího jména dvě nuly, ve třetí střelbě jednou na poslední ráně minula. V té chvíli stále bojovala o medaili, o kterou se ale připravila hned první ranou na poslední "stojce". Na trati byla o dvě sekundy rychlejší než Soukalová.

"Je to škoda, když už jsem nedala jednu vleže, že tam ulítla i ta první vestoje. První rána na druhé položce sotva spadla, ale bylo to lepší než ty závody předtím," řekla Vítková. Běžecky to prý nebylo ono. "Jak jsem se cítila dobře v průběhu sezony, tak dneska to bylo takové utahané, utrápené," uvedla Vítková.

Na 24. místě skončila Eva Puskarčíková, Jitce Landové se závod nepovedl a figuruje na 75. místě. Špatná střelba připravila o lepší výsledek favorizovanou Bělorusku Darju Domračevovou, která minula terč čtyřikrát.

Ženy - vytrvalostní závod na 15 km:

1. Jurlovová (Rus.) 41:32,2 (0 tr. minut), 2. Soukalová (ČR) -23,2 (1), 3. Mäkäräinenová (Fin.) -24,4 (2), 4. Wiererová (It.) -24,8 (1), 5. Virolajnenová (Rus.) -37,9 (1), 6. Dahlmeierová (Něm.) -40,5 (2), 7. Bescondová (Fr.) -1:05,7 (1), 8. Vítková (ČR) -1:21,2 (2), 9. Hojniszová (Pol.) -1:22,0 (1), 10. Hildebrandová (Něm.) -2:22,5 (2), ...24. Puskarčíková -3:44,1 (2), 75. Landová (obě ČR) -7:25,6 (6).

Konečné pořadí disciplíny (po 3 závodech): 1. Mäkäräinenová 162 b., 2. Domračevová (Běl.) 139, 3. Vítková 122, ...6. Soukalová 86, 40. Puskarčíková 24, 45. Landová 21, 56. Tomešová (ČR) 10.

Průběžné pořadí SP (po 21 z 25 závodů): 1. Domračevová 914, 2. Mäkäräinenová 910, 3. Vítková 710, 4. Valj Semerenková (Ukr.) 706, 5. Hildebrandová 653, 6. Wiererová 638, 7. Soukalová 606, ...39. Puskarčíková 160, 50. Landová 112, 72. Tomešová 22.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články