Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

"Dopadlo to a pro mě to má obrovskou cenu," řekl Železný po zlatu Veselého

Moskva - Poprvé jel Jan Železný na mistrovství světa v Moskvě na vrcholnou akci jen s jedním oštěpařem. Vždyť například na olympijských hrách v Londýně měl hned čtyři svěřence. "Ale zaplaťpánbůh, že s aspoň jedním," usmíval se. Vítězslav Veselý mu udělal velkou radost. Překonal bolavé koleno i střevní chřipku a stal se mistrem světa.

Jan Železný
zdroj: ČTK autor: Michal Doležal

Psal se rok 1988 a Železný na olympiádě v Soulu prohrál o 16 cm s Finem Tapio Korjusem boj o zlatou medaili. To Veselému bylo pět let. Na letošním MS v Moskvě oštěpař svého kouče "pomstil". Porazil jiného Fina Tera Pitkämäkiho prvním pokusem v boji o titul o deset centimetrů. "Po prvním pokusu jsem moc nevěřil, že to bude stačit na zlato. Myslel jsem, že to Tero přehodí. Naštěstí se to nestalo," řekl Železný.

Cesta k titulu v Moskvě pro Železného svěřence byla trnitá. Mateřskou pauzu z jeho skupiny si dala světová rekordmanka Barbora Špotáková, nedařilo se dalším svěřencům trojnásobného olympijského vítěze Petru Frydrychovi a Jakubu Vadlejchovi. Veselý celou sezonu měl formu, ale zpočátku laboroval s Achillovou šlachou, pak si natáhl tříslo a hlavně: dva týdny před šampionátem, ho začalo bolet koleno a netrénoval.

"Letos byl na tom nejlíp, protože měl strašně vysokou stabilitu. I když udělá chybu, je schopný hodit daleko," říkal Železný ještě před Moskvou. Měl pravdu. Veselý byl sice před kvalifikací nervózní, navíc první daleký pokus přešlápl. Ale i když se mu druhý pokus nepovedl, stačil mu hravě k postupu do finále. "Je schopný pořád házet 87 metrů. I když nemá ideální den, je schopný hodit za 85 metrů," uvedl Železný.

Odveta za olympiádu

To se dnes ukázalo. I když byl Veselý zesláblý po zranění, hodil daleko. Železný ale věděl, že už se oštěpař po prvním pokusu nezlepší. "Říkal jsem si, že osud nemůže být takový, když se nedaří, že se to přeci musí zlomit. Vrátil mu to za olympiádu," připomněl Železný čtvrté místo z Londýna, kde platil Veselý opět za favorita. "Ukázal dobrou psychiku."

Koleno bolelo, ale po kvalifikaci to nebyl takový problém. Veselého však vysilovala ještě střevní chřipka. "Říkal jsem si, že to snad není možné. Že to už nám nikdo nebude věřit, bude si myslet, že jsme se zbláznili," uvedl Železný. "Naštěstí to dopadlo," řekl s úlevou. "A bylo to na mistrovství světa, pro mě to má obrovskou cenu."

Prožil si prý velké nervy. "Hlavně když jsme přišli na stadion. Ale na rozcvičováku jsem viděl, že to v sobě má, že může hodit. Když hodil těch 87, oddechl jsem si. Ale ty nervy jsem tady měl už týden," usmál se. "On se s tím popral. Uchoval si silnou hlavu, je vidět, že je výjimečný. Oceňuju to extrémně, když vím, jak to všechno probíhalo," prohlásil.

Už před šampionátem Veselý řekl, že půjde po zlatu. To ještě neměl žádné problémy. "Nebojí se to říct, to je v pořádku. Já byl stejný. Vítěz je jeden a bere všechno," řekl trenér. "A přes ty problémy to dokázal," radoval se Železný. Veselého ještě čeká finále Diamantové ligy v Bruselu. "To už nějak doválčí, ale to už je mi, s prominutím, u zadku," smál se trenér.

České medaile z vrcholných akcí

Olympijské hry:

Mistrovství světa:

Mistrovství Evropy:

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články