Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Barum rallye v tradičním hávu. Kopecký, Pech, ale i Maják nebo Pindula

Praha - Kompletní domácí špička i elitní evropští jezdci se představí na 45. ročníku Barum Czech rallye ve Zlíně. Pořadatelům se přihlásilo 143 posádek z šestadvaceti zemí. Nechybí tovární jezdec Škody Jan Kopecký, jenž bude mít šanci zajistit si s předstihem český titul, nebo lídr průběžného pořadí kontinentálního šampionátu Kajetan Kajetanowicz z Polska. Zlínská Barum rallye se uskuteční od 28. do 30. srpna.

Barumka je letos sedmým dílem ME a pátým závodem MČR. Z českého pohledu bude nejzajímavější souboj Kopeckého s Václavem Pechem, který na svého soka ztrácí v průběžném pořadí seriálu 115 bodů. Evropě kraluje Kajetanowicz s náskokem pěti bodů před Irem Craigem Breenem, jenž ve Zlíně také startuje.

Pořadatelé připravili trať s 15 rychlostními zkouškami. V pátek se pojede tradiční večerní městská erzeta, v sobotu a v neděli se bude pokračovat také na prověřených místech.

"V programu rallye nechybí tradičně erzety Slušovice, Maják, Pindula nebo Troják. Jsou tam drobné úpravy, ale stejně jako v minulosti máme menší problém s tím, že kolem nás jsou chráněné krajinné oblasti, do kterých nechceme výrazně vstupovat," uvedl ředitel rallye Miloslav Regner.

Velký důraz pořadatelé kladou na bezpečnost diváků. "Svaz rallye letos vydal nový bezpečnostní manuál, na jehož podobě jsme se podíleli. Prohlubuje se i spolupráce s policií a obcemi," řekl Regner.

Českým specifikem je i to, že před rallye tratě kontroluje bezpečnostní delegát a upravuje plánované zóny, do kterých diváci nesmějí. "Ke každé rychlostní zkoušce máme plán, kde je rozkreslený prakticky každý metr trati," podotkl ředitel soutěže.

Podle generálního sekretáře Federace automobilového sportu Autoklubu České republiky Adama Eliáše se osvědčilo školení a licencování vedoucích rychlostních zkoušek, kteří navíc řídí úseky na všech rallye v Česku. "I nadále je ale důležité, že přemýšlíme i tom, aby divák měl co vidět a nestál 200 metrů od trati," řekl Eliáš.

"Současný systém je propracovaný a opatření jsou rok od roku přísnější. Vše se dělá se záměrem, aby nedošlo k úrazu a ti, kteří na rallye přijedou, se večer vrátili domů," dodal Regner.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články