Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ME Maďarsko

Salač je po další operaci: Ruka nebolí, ale další závod pojedu až za měsíc v Americe

Smolný začátek sezony prožívá jediný český závodník v seriálu mistrovství světa silničních motorek Filip Salač. Dvaadvacetiletý jezdec se ve čtvrtek v Barceloně podrobil další operaci předloktí. "Nevím, jak dlouho trvala, ale z narkózy jsem se probral po třech hodinách a věřím, že operace dopadla dobře, protože mě ruka skoro nebolí," vysvětloval do telefonu s tím, že by měl jít už v pátek domů. Nadcházející závod v Portugalsku za týden však určitě vynechá, ale za měsíc v USA už by chtěl být zpět.

Je nám líto, video expirovalo.
Filip Salač je po operaci předloktí

"Je lepší se dát stoprocentně do pořádku na Ameriku než jet do Portugalska a riskovat, že bych pak třeba kvůli komplikacím tu Ameriku nestihl," dodává chlapík, který už v kubatuře Moto2 stál dvakrát na stupních vítězů.

Po operaci, kterou Salač podstoupil v létě, se zdálo být všechno v pořádku, ale postupně se to zhoršovalo a v Kataru už to gradovalo. "Ten závod byl hrozný, ale o tom, že bych ho nejel, jsem vůbec neuvažoval. Pak jsem šel v úterý na CT a tam mi řekli, že ten kompartment syndrom je tam znovu a jediná možnost je další operace," vysvětluje závodník s tím, že se to prý stává poměrně často.

Syndrom způsobuje nabývání svalů a špatné prokrvování ruky. "Ztrácel jsem cit v ruce a nebyl jsem schopný ovládat motorku tak, jak bych chtěl, a je to až nebezpečné," popisuje, co problém způsoboval.

Operaci vedl známý odborník, docent Mir, který operuje všechny závodníky. "Operuje všechny jezdce MotoGP, kteří mají problémy s rukou," dodává.

V pondělí má první kontrolu. "Ruku mám v sádře, takže nemůžu hýbat předloktím a nejspíš se vrátím do Čech, kde budu rehabilitovat s profesorem Kolářem, který mi řekl, že první týden nebudu dělat nic, maximálně chodit na nějaké mikroproudy a magnety, které urychlí zhojení jizvy," popisoval, co jej čeká v příštích dnech.

Začátek v novém týmu ELF Marc VDS Racing mu v Kartaru v úvodním závodu sezony Moto2 nevyšel. "Bylo to utrpení," přiznal jezdec po premiéře v týmu, který aspiruje na nejvyšší příčky. A neuspěl ani jeho týmový kolega Arbolino, který patří mezi největší adepty na titul a dojel jen místo před Salačem, dvacátý.

"To bylo tak trochu štěstí v neštěstí," vrátil se český závodník k Velké ceně Kataru. "Ty gumy, které nám připravili, nebyly úplně správné. Ale nebyli jsme jediní, kdo zvolil špatně," vysvětloval český závodník, který se přestěhoval do Barcelony, kde má i trenéra, který v nejlepších dobách připravoval i slavného Jorgeho Lorenza. "Tahle sezona je moje velká šance, kterou už asi víckrát mít nebudu, tak jsem se rozhodl odstěhovat se do Španělska a chci do toho dát všechno," dodal talentovaný mladík.

K slavnému kolegovi v týmu se také vyjádřil. "Popravdě bych nechtěl být v jeho kůži, je to největší kandidát na titul a teď dojel dvacátý. To nikdo nečekal. Tlak na něho musí být velký, ale věřím, že se mu začne dařit," dodal k Arbolinovi, s nímž není žádný velký kamarád, ale jsou si blíž než před sezonou. "Bavíme se spolu při trénincích i závodech a i potom si občas napíšeme," přibližuje vztah s kolegou v týmu.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články