Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Norris vyhrál Velkou cenu Miami a slaví premiérové vítězství ve Formuli 1

Po několika promarněných příležitostech už Lando Norris s McLarenem nezaváhal a v závodě Velké ceny Miami si dojel pro premiérové vítězství. K výhře mu dopomohla kolize hlouběji v poli, po které přišel safety car, kterého dokázal Norris na maximum využít. A po restartu mu už nikdo nekonkuroval. Druhý skončil Max Verstappen s Red Bullem a třetí Charles Leclerc s ferrari. 

Je nám líto, video expirovalo.
Norris z McLarenu vyhrál v Miami poprvé v kariéře GP formule 1

Po startu závodu však vše nasvědčovalo tomu, že si pro triumf dojede stejně jako ve sprintu nizozemský fenomén Max Verstappen.

Ten odstartoval dobře z pole position a držel první místo před dotírajícím Pisatrim na mclarenu a dvěma ferrari. Norris byl dále v pořadí.

Anglický jezdec McLarenu se následně rozhodl nezajet stejně brzo pro nové pneumatiky jako piloti předním, dostal se do průběžného čela a tento krok se mu vyplatil.

Ve chvíli, kdy došlo ke kolizi mezi Magnussenem z Haasu a Sargeantem z Williamsu, vyjel na trať safety car a Norrisovi se otevřela cesta k pohodlnému pit stopu, po kterém vyjel zpět na prvním místě.

Po restartu závodu dokázal využít čerstvějších pneumatik, než měli jeho nejbližší konkurenti a postupně si vytvářel náskok v čele.

Na jeho tempo už nikdo z pilotů nezareagoval a Norris si dojel pro první kariérní vítězství před Maxem Verstappenem. Na stupních vítězů je doplnil Charles Leclerc s Ferrari.

"Všechny vás miluju. Díky moc," radoval se po dojezdu ve vysílačce Norris. Tým McLaren slavil triumf v F1 po téměř třech letech. Naposledy zvítězil v roce 2021 Daniel Ricciardo ve Velké ceně Itálie.

Norris si vychutnal bezprostřední oslavy. "Už bylo na čase. Byl to úžasný závod. Trvalo to dlouho, ale konečně se mi to podařilo. Jsem šťastný za celý tým. Byl to dlouhý den a těžký závod, ale konečně jsem na špici, takže jsem na vrcholu blaha," řekl Norris.

"Už v pátek jsem věděl, že máme dobré tempo. Bylo tam jen pár chyb, ale dnes jsme to vše složili a dali dohromady perfektní strategii. Všechno se to vyplatilo. Musím poděkovat všem v McLarenu a samozřejmě také rodičům," doplnil britský jezdec.

Šestadvacetiletý Verstappen nevyhrál podruhé z šesti letošních závodů, předtím neuspěl ještě v Austrálii, kde odstoupil kvůli technickým potížím.

"Občas vyhrajete, občas prohrajete. Na to jsme zvyklí. Dneska to bylo ošemetné, ty střední pneumatiky mi nepřišly kdovíjak fantastické. Jakmile jsme zastavili v boxech a slyšel jsem, jaké časy na kolo zajíždějí McLareny, pomyslel jsem si: 'Wow, ti jsou rychlí'," řekl Verstappen.

"Lando dneska letěl. Jsem za něj rád. Čekal na to dlouho, ale jsem si jistý, že to nebylo jeho poslední vítězství. Zasloužil si to," podotkl rodák z Hasseltu.

Sedmnáct kol před koncem přišel o dobrý výsledek Piastri. Třiadvacetiletý Australan si po souboji se Sainzem poškodil přední křídlo, dostali se před něj i Pérez s Hamiltonem a musel zajet do boxů. Nakonec dokončil třináctý.

Sainz obdržel dodatečnou pětisekundovou penalizaci a propadl se na pátou příčku.

Výsledky Velké ceny Miami formule 1:

1. Norris (Brit./McLaren) 1:30:49,876, 2. Verstappen (Niz./Red Bull) -7,612, 3. Leclerc (Mon./Ferrari) -9,920, 4. Pérez (Mex./Red Bull) -14,650, 5. Sainz (Šp./Ferrari) -16,407, 6. Hamilton (Brit./Mercedes) -16,585. Nejrychlejší kolo: Piastri (Austr./McLaren).

Průběžné pořadí MS (po 6 z 24 závodů): 1. Verstappen 136, 2. Pérez 103, 3. Leclerc 98, 4. Norris a Sainz oba 83, 6. Piastri 41.

Pohár konstruktérů: 1. Red Bull 239, 2. Ferrari 187, 3. McLaren 124, 4. Mercedes 64, 5. Aston Martin 42, 6. Racing Bulls 19.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články