Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Staněk: Vítězství je vítězství, česká hymna bude hrát příště

Nadšený byl z premiérového triumfu ve formuli 2 Roman Staněk a radost mu nekazilo ani to, že vítězství ve sprintu v Austrálii získal po dodatečné penalizaci původně prvního Francouze Isacka Hadjara. Těšilo ho, jak se dokázal na trati bránit proti rychlejším soupeřům a dojel druhý, díky čemuž se mohl později posunout do čela. Přestože přišel na stupních vítězů o hymnu, v nahrávce pro Nova Sport věřil, že se jí dočká někdy v budoucnu.

Je nám líto, video expirovalo.
Roman Staněk triumfoval ve sprintu v Austrálii

"První vítězství ve formuli 2. Doufám, že ne poslední. Byl to skvělý závod. Musel jsem hodně bránit svoji pozici, protože jsme neměli očividně takovou rychlost, jakou měl například Isack Hadjar, který byl potom penalizován," řekl Staněk. "Jsem ale moc rád. Vítězství je vítězství. Škoda, že nehrála česká hymna, ale bude hrát příště," doplnil jezdec týmu Trident.

Dvacetiletý Staněk startoval z pole position díky desáté příčce v páteční kvalifikaci. Ve sprintech F2, která je předstupněm pro formuli 1, se pořadí v elitní desítce na roštu oproti kvalifikaci otáčí. Přestože se před Staňka dostal po startu Hadjar, český závodník dokázal pak za sebou udržet Inda Kuše Mainiho a v závěru i Nora Dennise Haugera.

"Snažil jsem se držet tempo jako ostatní auta a hodně se bránil. Myslím, že jsem předvedl dobré obranné schopnosti. Asi si mohu označit přední křídlo Kuše Mainiho, protože byl celý závod za mnou," uvedl Staněk.

Původně vítězný Hadjar dostal po skončení sprintu desetisekundový trest za to, že po startu zavinil kolizi se Španělem Pepem Martím a Brazilcem Gabrielem Bortoletem. Francouz se tak propadl na šesté místo a Staněk poskočil do čela. Rodák z Valašského Meziříčí je prvním Čechem, jenž v sérii pojmenované jako F2 zvítězil. Navázal na triumf Josefa Krále z roku 2012, který vyhrál závod v Nizozemsku ještě pod hlavičkou série GP2.

Staněk bral první velký úspěch v F2 jako povzbuzení po nepovedeném úvodu sezony. V posledním sprintu v Saúdské Arábii byl s týmovým kolegou Richardem Verschoorem diskvalifikován kvůli použití nesprávné mapy progresivity plynového pedálu. V hlavním závodě mu po jednom z manévrů zhasl motor a musel odstoupit. "Je to satisfakce, ale musíme pokračovat dál v tvrdé práci. Ostatní kluci nespí, takže ani my nemůžeme spát," uvedl Staněk.

V Melbourne získal prvních deset bodů v sezoně a posunul se v pořadí F2 na 12. místo. Na triumf se pokusí navázat v nedělním hlavním závodě. Do něj odstartuje z desáté příčky. "Do zítřka musíme hodně pracovat, protože nám dnes chybělo hodně rychlosti. Jsem si ale jistý, že se dřív nebo později dostaneme tam, kam patříme," dodal Staněk.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články