Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Formule 1 přijde po sezoně o ikonického pilota, Alonso ukončí kariéru

Dvojnásobný mistr světa Fernando Alonso ze Španělska uzavře po sezoně svou životní kapitolu ve formuli 1. Sedmatřicetiletý šampion z let 2005 a 2006, který letos jezdí za McLaren a v průběžném pořadí prestižního seriálu je devátý, chce najít novou výzvu. Podle spekulací by měl zamířit do americké závodní série IndyCar.

Je nám líto, video expirovalo.
Dvojnásobný mistr světa Alonso po sezoně opustí formuli 1

"Rozhodl jsem se už před několika měsíci, ale musím poděkovat Chasi Careymu (šéf formule 1) a spoustě dalších, kteří se mě snažili přemluvit, abych si to rozmyslel," řekl Alonso. "Po sedmnácti sezonách v tomhle krásném sportu přišel čas na změnu. Ve formuli jsem si užil každou minutu a uvidíme, co přinese budoucnost," dodal.

"Prožívám jedno z nejkrásnějších období v životě, ale rád bych se vydal za novým dobrodružstvím. Nové výzvy jsou doslova za rohem," pokračoval Alonso, jenž by mohl zamířit do série IndyCar, aby mohl zaútočit na zisk tzv. trojkoruny motoristického sportu - tedy triumf ve VC Monaka formule 1, vítězství ve 24 hodin v Le Mans a 500 mil v Indianapolis.

Závod v Monaku opanoval Alonso v letech 2006 a 2007, v Le Mans triumfoval loni a k prestižní metě mu chybí už pouze vítězství v Indianapolis. Bývalý pilot Minardi, Renaultu nebo Ferrari se může stát teprve druhým jezdcem, který by trojkorunu získal. Dosud to dokázal pouze legendární Brit Graham Hill.

Alonso přišel do formule 1 v roce 2001 a o čtyři roky později se stal nejmladším mistrem světa v historii. Třikrát obsadil v konečném pořadí šampionátu druhé místo, na kontě má 32 vítězných Velkých cen a v 97 závodech se umístil na stupních vítězů.

"Fernando je jedním z nejlepších jezdců své generace a obohatil už tak bohaté dějiny formule 1," uvedl šéf McLarenu Zak Brown. "Každý člověk někdy potřebuje udělat změnu a Fernando se rozhodl. Respektujeme to, přestože jsme přesvědčení, že má životní formu. Ale i díky jeho otevřenému přístupu jsme se na to mohli připravit," dodal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články