Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Hamilton: Byl to hrozný způsob, jak si zajistit titul

Takhle si závod, v němž se rozhodne o triumfu, rozhodně nepředstavoval. Lewis Hamilton po kolizi v úvodu Velké ceny Mexika obsadil až deváté místo, ale jeho pronásledovatel Sebastian Vettel z Ferrari byl pouze čtvrtý. A to nestačilo. Brit se počtvrté radoval z titulu pro mistra světa. Způsob, jak jej dosáhl, byl ale slovy klasika poněkud nešťastný.

Lewis Hamilton v obležení fotografů
zdroj: ČTK/ZUMA

"Abych byl upřímný, ještě tomu pořád nevěřím. Byl to hrozný způsob, jak si zajistit titul," řekl Hamilton. "Dojet do cíle čtyřicet sekund za vítězem je strašné, byl jsem jako v zemi nikoho. Ani jsem neměl tušení, jak to vypadá v boji o titul. Myslel jsem pouze na to, abych se posunul pořadím a začal závodit. Navíc předjíždění je tady katastrofa," přidal.

Hamilton přijel do Mexika s náskokem 66 bodů a závod měl pro něj být formalitou, protože titul by mu bez ohledu na Vettelův výsledek zajistilo nejhůře páté místo. Jenže právě po kolizi s německým jezdcem ve třetí zatáčce museli oba s poškozenými vozy do boxů a propadli se na poslední dvě příčky.

Je nám líto, video expirovalo.
Hamilton si devátým místem v Mexiku zajistil počtvrté titul mistra světa

Není dobré slavit předčasně

Zatímco Vettel se pak rychle prokousával vpřed, Hamilton se i kvůli poškozenému difuzoru dlouho trápil na posledním místě. "Kolize námi trochu otřásla. Ještě horší to bylo pro Lewise, který nevěděl, co se děje, jestli je Sebastian stále v závodě, nebo jestli může bodovat," řekl šéf Mercedesu Toto Wolff.

"Poškození difuzoru nám snížilo výkon a je to také vysvětlení, proč se Lewis tak trápil při předjíždění. Viděli jsme na počítačích, že auto není v nejlepší formě. Stejně jako všem ostatním se i nám přehřívaly brzdy, takže to bylo hlavně o tom, nějak dojet do cíle," dodal.

Incident z Mexika podle Wolffa navíc jasně ukázal, že ve formuli není dobré slavit předčasně. "Měli jsme obrovský náskok a všichni říkali, že je hotovo. Ale nebylo. Stačil jeden incident, Sebastian mohl vyhrát, my nedojet a co by se dělo potom?" prohlásil.

Další a další výzvy

Hamilton přiznal, že přemýšlel o ukončení kariéry. "Čtyřka je skvělé číslo, ale teď chci pětku," uvedl Hamilton, který se stal teprve pátým pilotem, který dokázal získat alespoň čtyři tituly mistra světa. Slavný Michael Schumacher jich má na kontě sedm, Juan Manuel Fangio pět a Alain Prost se Sebastianem Vettelem čtyři. Dvaatřicetiletý britský pilot je však přesvědčený, že má na víc.

Proto také nehodlá po triumfu ukončit kariéru, jak loni učinil jeho tehdejší týmový kolega Nico Rosberg. "Také chci odejít na vrcholu, ale myslím, že toho ještě můžu hodně dokázat. Bude to velká výzva a bez těch by byl život nudný," prohlásil Hamilton, který už šampionát ovládl v letech 2008, 2014 a 2015. 

Příští rok bude Ferrari silnější

"Teď jsem zklamaný, ale příští sezona bude o něčem jiném. Teď je ale třeba ocenit nejlepšího jezdce, a to byl letos Lewis," prohlásil Vettel.

Podobně mluvil i šéf Ferrari Maurizio Arrivabene, podle něhož italské stáji chybí k titulu už jen malý kousek. "Letos jsem viděl spoustu pozitiv. Takže je to otázka jen několika úprav, ne velké revoluce," uvedl.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články