Hamilton vyhrál v Číně stylem start-cíl, druhý dojel Vettel

Šanghaj – Lewis Hamilton z Mercedesu potvrdil, že čínský okruh v Šanghaji mu sedí. Triumfoval zde potřetí za poslední čtyři roky. Druhý dojel Sebastian Vettel z Ferrari a skvělou stíhací jízdu završil třetím místem Max Verstappen z Red Bullu, který odstartoval až z šestnácté pozice.

Lewis Hamilton
zdroj: Reuters

Závod podle očekávání odstartoval na mokru, ale už v sedmém kole jeli všichni piloti na pneumatikách pro suchý povrch. K výměně jim dvakrát pomohl safety car. Po kolizi nováčka Lance Strolla z Williamsu v prvním kole vyjel na trať nejprve virtuální, ve čtvrtém už byl po nehodě Antonia Giovinazziho ze Sauberu na okruhu ten klasický.

Verstappenův úvod jako z videohry

Povinného zpomalení využil především Verstappen, který se z šestnáctého místa na startu postupně propracoval až na druhou pozici za jasně vedoucím Hamiltonem. "V prvním kole jsem předjel snad devět aut, připadal jsem si jako ve videohře," řekl Verstappen.

"Rozhodně jsem nečekal, že po startu ze šestnáctého místa skončím na stupních vítězů. Zejména když jsme nemohli vůz moc vyzkoušet," připomněl kvůli počasí zrušené páteční tréninky a sobotní nepovedenou kvalifikaci, ve které kvůli potížím s elektronikou nepostoupil z první části.

Je nám líto, video expirovalo.
Hamilton suverénně ovládl Velkou cenu Číny

Vettel ztrácel

Kvůli safety caru naopak ztratil Vettel, ale po dvou dramatických soubojích s týmovým kolegou Kimim Räikkönenem a Danielem Ricciardem z Red Bullu poskočil na třetí příčku. "Můj cíl byl dojet Lewise a čím dál víc mě štvalo, že mě brzdí vozy přede mnou, protože jsem cítil, že můžu být rychlejší," uvedl Vettel.

"Musel jsem Daniela zkusit předjet. Ve výjezdu ze zatáčky jsem měl namále, ale vystrčil jsem lokty, a i když na mě hodně tlačil, tak jsem to ustál," přidal německý jezdec k souboji s Ricciardem.

V 29. kole se Vettel, kterého kvůli nezvyklé pozici na startu krátce vyšetřovalo vedení závodu, posunul díky Verstappenovu zaváhání na druhé místo. Čtyřnásobný mistr světa pak po další zastávce v boxech klesl na třetí místo, k návratu na druhé mu však pomohly i technické problémy před ním jedoucího Räikkönena.

Bude to ještě hodně napínavé

"Snažil jsme se Lewise dohnat, ale vždycky, když jsem zajel super kolo, tak zajel dobrý čas i on," prohlásil Vettel. "Nebýt safety caru, byl by náš souboj se Sebastianem ještě těsnější. Myslím, že tohle bude nejnapínavější boj o titul, kterého jsem se kdy zúčastnil," uvedl Hamilton.

Rovněž on zvládl druhou výměnu pneumatik a bez problémů udržel v čele pohodlný náskok. Trojnásobný mistr světa tak vyhrál stylem start-cíl a oplatil Vettelovi porážku z úvodního závodu sezony před dvěma týdny v Austrálii. V Číně triumfoval celkově popáté, když navázal na úspěchy z let 2008, 2011, 2014 a 2015.

Výsledky Velké ceny Číny formule 1

1. Hamilton (Brit./Mercedes) 1:37:36,158 (prům. rychlost 188,701 km/h), 2. Vettel (Něm./Ferrari) -6,250, 3. Verstappen (Niz./Red Bull) -45,192, 4. Ricciardo (Austr./Red Bull) -46,035, 5. Räikkönen (Fin./Ferrari) -48,076, 6. Bottas (Fin./Mercedes) -48,808, 7. Sainz (Šp./Toro Rosso) -1:12,893, 8. Magnussen (Dán./Haas), 9. Pérez (Mex./Force India), 10. Ocon (Fr./Force India) všichni -1 kolo.

Průběžné pořadí MS (po 2 z 20 závodů): 1. Hamilton a Vettel oba 43, 3. Verstappen 25, 4. Bottas 23, 5. Räikkönen 22, 6. Ricciardo 12, 7. Sainz 10, 8. Massa (Braz./Williams) 8, 9. Pérez 8, 10. Magnussen 4.

Pohár konstruktérů: 1. Mercedes 66, 2. Ferrari 65, 3. Red Bull 37, 4. Toro Rosso 12, 5. Force India 10, 6. Williams 8, 7. Haas 4.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články