Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Velkou cenu Evropy vyhrál Sebastian Vettel

Valencie (Španělsko) – Vítězství ve Velké ceně Evropy formule 1 vybojoval německý pilot stáje Red Bull Sebastian Vettel, a připsal si tak druhé vítězství v sezoně. Druhý skončil na městském okruhu ve Valencii stejně jako v předchozích dvou letech lídr šampionátu Lewis Hamilton z McLarenu, za ním pak dojel jeho týmový kolega Jenson Button. Závod poznamenala dramatická nehoda Marka Webbera, z níž australský pilot Red Bullu vyvázl nezraněn.

Hamilton v čele celkové klasifikace navýšil odstup od druhého Buttona na šest bodů. Vettel je nově třetí se ztrátou 12 bodů na lídra. Výsledky závodu ale ještě nemusí být konečné, protože devět pilotů včetně třetího Buttona bude vyšetřováno kvůli rychlé jízdě při zásahu bezpečnostního vozu na trati.

Vettel vyhrál už sobotní kvalifikaci a první místo po startu udržel. Zato Webber se propadl z druhé pozice na pátou, o chvíli později dokonce jezdil až devátý. V devátém kole se pak stal smutným hrdinou dramatu, když ve dvanácté zatáčce naboural zezadu do lotusu Heikkiho Kovalainena z Finska.

Dosud třetí muž průběžného pořadí měl velké štěstí, neboť jeho vůz se po saltu dostal opět na kola, Australan tak mohl ze zničeného monopostu vylézt po svých. Vítěz dvou letošních závodů se podrobil vyšetření, která neukázala žádné vážné poranění. "Brzdil jsem a on do mě narazil," popsal dramatický okamžik Kovalainen, který se rovněž nezranil.

Na trati se okamžitě objevil na pět kol safety car a drtivá většina závodníků toho využila k výměně pneumatik. Hamilton byl potrestán průjezdem boxovou uličkou kvůli tomu, že bezpečnostní vůz předjel, ale měl v době odpykání trestu na druhém místě takový náskok, že svou pozici neztratil.

Na třetí pozici jezdil překvapivě až do 54. kola Kamui Kobajaši, který od začátku závodu nebyl v boxech a jel na jedné sadě pneumatik. Tři kola před cílem si odbyl povinnou zastávku u mechaniků a propadl se na sedmé místo. Na stupně vítězů se tak po jednotvárném průběhu závodu dostal úřadující mistr světa Button.

Ve Valencii se vůbec nedařilo vozům Ferrari. Lepší z nich řízený domácím Fernandem Alonsem, čtvrtým mužem na startu, jezdil na konci první desítky. Další exmistr světa Michael Schumacher s mercedesem skončil až 16., ještě o místo hůř než v kvalifikaci.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články