Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Loeb překonal Hirvonena a získal šestý titul v rallye, Prokop je druhý v P-WRC

Cardiff – Vítězství v Britské rallye posunulo Sébastiana Loeba na čelo žebříčku mistrovství světa. O jediný bod se jezdci ve voze Citroën C4 podařilo překonat Mikka Hirvonena s Fordem Focusem a stal se tak pošesté v řadě mistrem světa v automobilových soutěžích. Mezi konstruktéry se podařilo podruhé za sebou zvítězit i Citroënu před Fordem. Když totiž Loebovo postavení v individuální soutěži během sezony zkomplikovaly výpadky a skvělé Hirvonenovy výsledky, sbíral body druhý jezdec Dani Sordo. Tomu také patří konečná třetí příčka v šampionátu. V kategorii produkčních vozů P-WRC si již dříve zajistil titul Portugalec Armindo Araujo, díky druhému místu v Britské rallye se ale na konečnou druhou příčku této kategorie posunul český závodník Martin Prokop.

Do poslední rallye sezony vstupoval Loeb na druhém místě s bodovou ztrátou na Hirvonena. Po fenomenálním vstupu do sezony, kdy vyhrál šest závodů za sebou, zkomplikoval Loeb svoje postavení haváriemi, navíc ho v druhé půli sezony v přímých soubojích Hirvonen několikrát porazil. V závěrečném závodě ale neponechal Loeb nic náhodě a po celou dobu držel Fina bezpečně za sebou.

"Byla to neuvěřitelná sezona. Mikko byl hodně silný a sváděli jsme neskutečné bitvy po celý rok," shrnul sezonu Loeb po rozhodujícím vítězství. "Měli jsme velmi dobrý start, ale pak jsme uprostřed sezony přišli o vše. Teď jsem moc šťastný," rozplýval se Loeb.

V závěrečném třetím dnu Hirvonen dělal, co mohl, aby situaci zvrátil. Vyhrál první dvě rychlostní zkoušky a stáhl Loebův náskok z půl minuty téměř na polovinu. V předposlední patnácté erzetě ale Fina zpomalil technický problém, když se otevřela kapota jeho focusu a pilot ji musel jít zavřít. Výsledkem byla asi minutová ztráta na Loeba, kterou již Hirvonen nedokázal v závěrečné zkoušce zkrátit.

Výsledky rallye

1. Loeb, Elena (Fr./Citroën C4) 3:16:25,4
2. Hirvonen, Lehtinen (Fin./Ford Focus) -1:06,1
3. Sordo, Martí (Šp./Citroën C4) -1:07,1
4. P. Solberg, Mills (Nor., Brit./Citroën C4) -1:28,1
5. H. Solberg, Menkerud (Nor./Ford Focus) -6:28,0
6. Wilson, Martin (Brit./Ford Focus) -7:46,0
7. Latvala, Antilla (Fin./Ford Focus) -12:11,9
8. Rautenbach, Barritt (Zimb., Brit./Citroën C4) -14:27,8
...
11. Prokop, Tománek (ČR/Mitsubishi Lancer) -24:31,6
15. Semerád, Ceplecha (ČR/Mitsubishi Lancer) -27:14,9

Konečné pořadí mistrovství světa je tak na prvních třech místech docela stejné jako loni – Loeb, Hirvonen, Sordo. Tentokrát se ale rozdíl mezi mistrem a vicemistrem výrazně zmenšil, lépe než loni skončil také druhý jezdec Fordu Jari-Matti Latvala. Patří mu konečné čtvrté místo před oběma bratry Solbergovými a Matthewem Wilsonem.

"Už jsme rychlí skoro jako Sébastien. No nic, zpět do práce a zkusíme to příští rok," věří Hirvonen, který v tomto roce čtyřikrát vyhrál a získal pět druhých míst.

Do závěrečné rallye v kategorii P-WRC vstupoval na průběžném třetím místě český jezdec Martin Prokop s vozem Mitsubishi Lancer. Mezi produkčními vozy skončil druhý za Norem Brynildsenem (Škoda Fabia), a to mu pomohlo k celkové druhé příčce v kategorii. Prokop se navíc pyšní titulem v juniorské kategorii J-WRC.

Výsledky MS

Jezdci:
1. Loeb 93 b.
2. Hirvonen 92
3. Sordo 64
4. Latvala 41
5. P. Solberg 35
6. H. Solberg 33.

Pohár konstruktérů:
1. Citroën 167
2. Ford 140
3. Stobart-Ford 80
4. Citroën Junior Team 47
5. Munchi's Ford 23

P-WRC:
1. A. Araujo 42
2. Prokop 37
3. Brynildsen 32
...
15. Semerád 6
23. Tarabus 3

Hlavní zprávy

Nejčtenější články