Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Räikkönen v Belgii slaví s Ferrari první triumf v sezoně

Spa-Francorchamps (Belgie) - Velkou cenu Belgie formule 1 vyhrál Kimi Räikkönen ve ferrari. Při prvním triumfu italské stáje v této sezoně skončil druhý překvapivý vítěz kvalifikace Giancarlo Fisichella z Force India a zajistil indickému týmu historicky první body v mistrovství světa. Třetí skončil po startu z osmého místa Sebastian Vettel z Red Bullu. Šampionát stále bezpečně vede Jenson Button z Brawnu, ale po havárii dnes poprvé v sezoně nebodoval. Závodní seriál pokračuje za dva týdny v Monze.

Finský exmistr světa Räikkönen oslavil osmnáctý triumf v kariéře, ale první od loňské dubnové GP Španělska. Po nepovedené první polovině sezony zkompletoval během tří posledních závodů medailovou sbírku. Ve Spa zvítězil už počtvrté od roku 2004.

Kolize z úvodu vyřadila čtyři závodníky

Buttonovo konto poprvé v sezoně zůstalo po závodě nezměněné. Krátce po startu se totiž zapletl do hromadné kolize, po níž GP skončila i pro mistra světa Lewise Hamiltona z McLarenu a dvojici letošních debutantů Jaimeho Alguersuariho z Tora Rosso a Romaina Grosjeana z Renaultu, který při svém druhém startu v životě karambol způsobil.

Button už čtrnáctou startovní pozicí zaznamenal nejhorší letošní výsledek v kvalifikaci. Sice vyhrál šest ze sedmi úvodních závodů sezony, ale v pěti následujících si připsal jen jedenáct bodů. "Nevím, jak se to přihodilo, ale dostal jsem ránu zezadu. Stejně je to v podstatě jedno, protože jsme tu nebyli konkurenceschopní," konstatoval Button rezignovaně.

Badoer dojel poslední

První metry závodu měly důsledky i pro jeho týmového kolegu Rubense Barrichella. Týden po vítězství ve Valencii se Brazilci hrubě nepovedl start a propadl se na chvost závodního pole. Nakonec však i přes potíže s motorem v posledních kolech skončil sedmý a snížil Buttonův náskok v čele na šestnáct bodů. Na chvostu závodního pole jezdil nešťastník z týmu Ferrari Luca Badoer, neúspěšný náhradník za zraněného Felipeho Massu, který i tentokrát dojel mezi čtrnácti hodnocenými jezdci jako poslední.

Sebastian Vettel:

0"Mistrovství je letos pořád zcela otevřené a taky trochu ztřeštěné. Když jsem byl malý, byla formule často nudná. Tenhle rok je naprosto odlišný a my jsme znovu v boji o titul."

Kvůli nehodě čtyř jezdců v samém úvodu vyjel zpomalovací vůz. Krátce poté, co ve čtvrtém kole zajel safety car do boxů, přišel o vedení Fisichella, který v sobotu zajistil pro tým Force India premiérovou pole position v historii. Ačkoli jej Räikkönen bez potíží předjel, vzdálit se dosavadnímu outsiderovi nedokázal a prakticky po celý po zbytek závodu jej měl za zády s maximálně dvousekundovým odstupem.

Mezi odpadlíky se v průběhu závodu zařadila i jednička Renaultu Fernando Alonso kvůli poškozenému levému kolu. Brzy skončil kvůli technickým problémům i Jarno Trulli, který přitom odstartoval s toyotou z první řady.

Z Buttonových pronásledovatelů si uškodil dosud třetí Marc Webber nebezpečným výjezdem od mechaniků, při kterém ohrozil Nicka Heidfelda v BMW. Po nařízeném trestném průjezdu boxy pilot Red Bullu na devátém místě na body nedosáhl a v průběžné klasifikaci jej předstihl Vettel.

Výsledky GP Belgie:

1. Räikkönen (Fin./Ferrari) 1:23:50,995 (prům. rychlost: 220,431 km/h), 2. Fisichella (It./Force India) -0,939, 3. Vettel (Něm./Red Bull) -3,875, 4. Kubica (Pol./BMW) -9,966, 5. Heidfeld (Něm./BMW) -11,276, 6. Kovalainen (Fin./McLaren) -32,763, 7. Barrichello (Braz./Brawn) -35,461, 8. Rosberg (Něm./Williams) -36,208, 9. Webber (Austr./Red Bull) -36,959, 10. Glock(Něm./Toyota) -41,490.

Pořadí MS (po 12 ze 17 závodů): 1. Button (Brit./Brawn) 72 b., 2. Barrichello 56, 3. Vettel 53, 4. Webber 51,5, 5. Räikkönen 34, 6. Rosberg 30,5, 7. Hamilton (Brit./McLaren) 27, 8. Trulli (It./Toyota) 22,5, 9. Massa (Braz./Ferrari) 22, 10. Kovalainen 17.

Pohár konstruktérů: 1. Brawn GP 128, 2. Red Bull 104,5, 3. Ferrari 56, 4. McLaren-Mercedes 44, 5. Toyota 38,5, 6. Williams 30,5, 7. BMW-Sauber 18, 8. Renault 16, 9. Force India 8, 10. Toro Rosso 5.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články