Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Hamilton vítězstvím v Maďarsku narušil hegemonii brawnů a redbullů

Budapešť – Velká cena Maďarska má podobně jako sobotní kvalifikace nečekaný výsledek – zvítězil Lewis Hamilton ve voze McLaren před Kimim Räikkönenem s ferrari a Markem Webberem v redbullu. Průběh závodu se ovšem neodchýlil od většiny letošních Velkých cen – rozhodující byly zastávky v boxech a technické potíže. Po závodě se komisaři zabývali střetem Räikkönena se jedním z favoritů Sebastianem Vettelem (Red Bull) krátce po startu. Nakonec ale do pořadí nezasáhli, jednalo se podle nich o běžný závodní incident. Kromě Vettela odpadl i další kandidát na vítězství – vítěz kvalifikace Fernando Alonso, jeho tým Renault navíc nesmí nastoupit do dalšího závodu. Příliš se nedařilo ani lídrovi šampionátu Jensonu Buttonovi, který sice dojel, ale až na sedmém místě. Jeho zatím neotřesitelná pozice v čele mistrovství přesto není příliš ohrožena – Vettela na průběžném druhém místě nyní vystřídal Webber, ten ale ztrácí 19 bodů, Button se tak ještě nemusí znepokojovat.

O konečném výsledku závodu se rozhodlo hned po startu. Alonso udržel vedení, naopak Vettel se propadl z druhého místa na sedmé, k čemuž přispěl i střet s Räikkönenem. Nakrátko tak získal druhou příčku Webber, záhy ale musel ustoupit Hamiltonovi, jehož jezdeckému stylu pomalý okruh Hungaroring plný zatáček zjevně svědčí. Alonso zajel velmi záhy do boxů, po návratu na trať mu ale ulétlo kolo. Krátce na to odstoupil. Následně se pořadí ustálilo a změnilo se po prvních zastávkách v boxech, kdy se po dlouhé době objevily na prvních dvou příčkách vozy McLaren a Ferrari vedené Hamiltonem, respektive Räikkönenem, za nimi kroužil Webberův Red Bull. V bodované osmičce zůstávali také Heikki Kovalainen (McLaren), Nico Rosberg (Williams), Timo Glock (Toyota), Jarno Trulli (Toyota) a Jenson Button (Brawn).

Druhé zastávky v boxech přes zaváhání mechaniků Ferrari přinesly jednu novinku - na třetím místě vystřídal Webbera Timo Glock s toyotou, který na druhou zastávku zajel mnohem později, načež se na třetí místo vrátil Webber. Další průběh závodu poznamenaly vysoké rozestupy, které se vytvořily téměř mezi všemi vozy na bodovaných místech. Výjimkou byla asi půlsekunda mezi Räikkönenem a Glockem, kterou se ovšem Němec příliš nesnažil stáhnout.


V průběhu závěrečné série zastávek v boxech se začalo schylovat k boji o poslední bodované osmé místo. Za Jarnem Trullim se totiž seřadili Kazuki Nakajima (Williams) a Rubens Barrichello (Brawn). Když ze třetího místa zajel do boxů Glock, výrazně zrychlil Webber ve snaze dostat se před Räikkönena. Nepodařilo se mu ho ale ani dojet, naděje na zajímavý souboj o osmé místo se tak nenaplnily.

Hamilton tak získal první své letošní vítězství a rozšířil počet vítězů letošních Velkých cen na čtyři. Räikkönen zase potěšil příznivce Ferrari, kteří smutněli po sobotní Massově vážné nehodě, po níž skončil brazilský závodník v nemocnici. Ačkoli McLaren i Ferrari věří, že se v čele pelotonu udrží i v dalším závodě, může být za měsíc ve Valencii vše ve starých kolejích – s brawny a redbully v čele. Hungaroring totiž díky své konstrukci občas přináší neobvyklé výsledky a ten nynější může být jedním z nich.

Po závodě zasedli komisaři, kteří se zabývali několika incidenty během závodu. Jejich hněv dopadl na stáj Renault kvůli Alonsovu incidentu, jeho monopost totiž nechali mechanici odjet z boxu s uvolněným kolem. Právě po nárazu do upadlého kola před týdnem zemřel Henry Surtees během závodu formule 2. Trestem pro francouzský tým bude zákaz startu v příští Velké ceně Evropy ve Valencii.

Výsledky VC Maďarska 2009

  1. Lewis Hamilton (McLaren-Mercedes) 1:38:23,876 
2. Kimi Raikkonen (Ferrari) +11,529
3. Mark Webber (RedBull-Renault) +16,886
4. Nico Rosberg (Williams-Toyota) +26,967
5. Heikki Kovalainen (McLaren-Mercedes) +34,392
6. Timo Glock (Toyota) +35,237
7. Jenson Button (Brawn-Mercedes) +55,088
8. Jarno Trulli (Toyota) +108,172
9. Kazuki Nakajima (Williams-Toyota) +1:08,774
10. Rubens Barrichello (Brawn-Mercedes) +01:09,256
11. Nick Heidfeld (BMW Sauber) +01:10,612
12. Nelson Piquet (Renault) +1:11,512
13. Robert Kubica (BMW Sauber) +1:14,046
Zdroj
ČT24, Reuters

Hlavní zprávy

Nejčtenější články