Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Macháček vyhrál na Dakaru 3. etapu mezi čtyřkolkami, ostatní Češi ztráceli

Jacobacci (Argentina) - Český závodník Josef Macháček vyhrál dnešní třetí etapu Rallye Dakar v kategorii čtyřkolek a v průběžném pořadí je již na druhém místě se ztrátou 30 minut a 47 sekund na vedoucího Francouze Cyrila Declercka. Čtyřnásobný vítěz této podkategorie dojel na yamaze po 695 kilometrech do argentinského města Jacobacci s náskokem necelých dvou minut právě před Declerckem.

Josef Macháček
zdroj: ČT24 autor: ČT24

Celkově v kategorii motocyklů zvýšil svůj náskok Španěl Marc Coma na KTM. Vítěz z roku 2006 byl dnes o téměř 18 minut rychlejší než jeho krajan Jordi Viladoms na stroji stejné značky. Po třech etapách vede Coma již o 39 minut před Francouzem Davidem Fretignem. Na trase bohaté na zúžené cesty a rychlé zatáčky ztratil více než hodinu dosud druhý Cyril Després, jenž obhajuje prvenství z roku 2007.

Nejlepší český motocyklista Martin Macek v pondělí výrazně ztratil, jeho jízdu totiž poznamenal pád i technické problémy. Člen továrního týmu Yamaha upadl v polovině etapy, poškodil stroj a utrhl si nehet na ruce. Ztrátu sice poté podle svých slov dohnal, ale 20 kilometrů před cílem jeho motocykl vypověděl službu a Macek musel počkat na pomoc týmového kolegy, jenž byl hluboko ve startovním poli. S jeho asistencí se dostal do cíle.

"Někteří říkají, že tohle není Dakar. Není, ale je to mnohem horší! Etapy jsou dlouhé, horko a prach vysilující. Zátěž techniky maximální. A to je teprve začátek," uvedl Macek na svém webu.

S problémy se potýkali také čeští řidiči kamionů. Technika opět trápila tatru Aleše Lopraise. Dvacet kilometrů po prvním kontrolním bodu se začal přehřívat motor kvůli prasklému chladiči, do kterého byla nucena nalít prakticky všechny kapaliny, jež měla k dispozici. Nakonec jí Lopraisově posádce pomohli diváci.

"Když jeden místní fanoušek viděl, co máme za problém, utíkal do auta a přinesl pytlík s něčím, co nápadně připomínalo vyschlý drcený kravský trus, a prý ať to nasypeme do chladiče. Ostatně nic jiného už nám nezbývalo. Celkem to zafungovalo, dalo se na to dojet," uvedl v oficiální tiskové zprávě týmu navigátor Vojtěch Štajf. Kvůli těmto potížím ztratil Lopraisův vůz dvě hodiny.

Smolný den prožil i Martin Macík, který na svém kamionu měnil třikrát pneumatiky po defektu a ztratil tak nejméně hodinu. "Není třeba lámat nad dnešním dnem, který patřil pneumatikám Pirelli, hůl. Důležité je, že jsme v cíli, a je potřeba se soustředit na další etapy," uvedl Macík v oficiální zprávě.

Do cíle jedné z nejdelších etap letošního ročníku dojel v kategorii automobilů v čele Katařan Násir Attíja s BMW, jenž najel na vedoucího Carlose Sainze 35 sekund a v celkovém pořadí se dostal na druhé místo právě za Sainze.

V úterý čeká na početný peloton etapa z Jacobacci do Neuquénu dlouhá 488 kilometrů.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články