Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Šonka jde znovu do boje o titul, v Dallasu zaútočí z druhé pozice

Loni bojoval o titul mistra světa s Japoncem Murojou do posledního letu – nepovedlo se, nakonec skončil v celkovém pořadí Red Bull Air Race o čtyři body druhý. Teď bude ve víkendovém finále prestižní letecké série v Dallasu útočit opět z druhého místa, na které klesl po smolném závodě v Indianapolis. Před ním je Michael Goulian, na něhož český pilot ztrácí pět bodů. Závod můžete sledovat v neděli od 21:00 živě na ČT sport a webu ctsport.cz.

Martin Šonka před závodem Red Bull Air Race v Čibě
zdroj: twitter.com/Martin Šonka

Američanův náskok znamená, že i kdyby Šonka zvítězil, jako se mu to podařilo ve třech závodech před Indianapolis, a on skončil druhý, zůstane titul v Americe. Když ale Goulian skončí nejlépe třetí – slavit bude český pilot.

Ten se se svým týmem připravoval na velké finále v Arizoně, odkud přeletí se svým strojem do místa závodu. Na Facebooku vzkázal fanouškům, že jej čeká dobrodružství už cestou, protože předpověď počasí nevěstí nic dobrého. "Dám vědět, jak to dopadlo," řekl na videu.

Trať, která jej v Texasu čeká, zná zatím jen ze simulátoru. Je stejně jako v Indianapolis na trati pro automobilové závody NASCAR. "Když do hlediště pro dvě stě tisíc diváků přijde padesát tisíc, tak to vypadá, že je to poloprázdné," popisuje situaci v Americe, kde obecně chodí méně lidí než v Evropě. "Taky je to tím, že v těchhle velkých městech se v neděli hraje americký fotbal a to tam prostě nic nefunguje. I v hospodách všude sledují jen tenhle sport," vysvětluje, že konzervativní sportovní fanoušek si na leteckou F1 za oceánem teprve zvyká. "V tom tam mají nové sporty, jimž se nefandí po generace, zatím smůlu," dodal s úsměvem ještě před odletem za moře.

Hned vzpomene na Portugalsko. "V Portu přišlo za víkend osm set padesát tisíc lidí – dvě stě tisíc na kvalifikaci a šest set padesát na závod," vybavil si. "Ještě větší to mělo být v roce 2010, kdy jsem v Red Bull Air Race začínal, v Rio de Janeiru. Tam přišlo čtyři sta tisíc lidí na kvalifikaci a na závod očekávali až dva miliony. Jenže pak od rána hustě pršelo a závod byl nakonec zrušený," popsal Šonka, jak to vypadá ve světě se zájmem fanoušků o tenhle druh rychlostní letecké akrobacie.

Bývalý vojenský pilot přiznal, že po stíhačce se mu stále stýská. "To bylo létání, které mě strašně naplňovalo. Zalítal bych si strašně rád, ale už jsem otevřel jinou kapitolu."

O kariéře civilního pilota zatím také neuvažuje. "To mě zatím neláká. Já bych tam asi usnul," dodal s úsměvem. "Baví mě závodění, akrobacie, Air Race, převracet se ve vzduchu a dělat krkolomné manévry."

Sezona je dlouhá, startoval během ní také na mistrovství Evropy v klasické letecké akrobacii. "Už jsem unavený, těším se na volno, ale nesmím zapomínat na přípravu na další sezonu. Ta začíná už na začátku února," popisuje své rozpoložení, ale nyní myslí hlavně na to, jak v neděli v Dallasu co nejrychleji proletět trať.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články