Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Hamilton odjel v kvalifikaci na VC Španělska Vettelovi

Barcelona – Vítězem kvalifikace na VC Španělska je Lewis Hamilton. Pilot mercedesu porazil druhého Sebastiana Vettela o 51 tisícin sekundy.

Lewis Hamilton
zdroj: ČTK/AP autor: Manu Fernandez

Vettel měl přitom v mezičase před Hamiltonem náskok až šesti desetin. "Poslední zatáčka mi tady dělá vždycky problémy," posteskl si. "Musím poděkovat týmu, protože zvládli ani ne za dvě hodiny spravit motor. Je zázrak, že jsem vůbec vyjel na trať," připomněl technické problémy.

"Myslím, že to bude velmi náročný závod, protože nás dělí jen milisekundy," přidal Hamilton. "Hodně důležité bude dobře odstartovat, protože k první zatáčce je to docela dálka," uvedl.

Do druhé řady se postaví Valtteri Bottas z Mercedesu, na jehož motoru kvůli úniku vody museli přes noc pracovat mechanici. Finský pilot stejně jako jeho krajan Kimi Räikkönen z Ferrari na čtvrté příčce na Hamiltona ztratil přes dvě desetiny. Za nimi se seřadili jezdci Red Bullu. Loňský vítěz barcelonské Grand Prix Max Verstappen za vítězem zaostal o šest desetin, Daniel Ricciardo o vteřinu.

Překvapením byla sedmá příčka Fernanda Alonsa, který v sezoně ještě nedokončil ani jeden závod. Na zlepšení to nevypadalo ani na domácí trati, protože v prvním pátečním tréninku skončil pilot McLarenu kvůli technickým problémům už v první zatáčce a ve druhém byl poslední.

Dvaatřicetiletý Hamilton, který v průběžném pořadí šampionátu ztrácí na Vettela 13 bodů, si časem 1:19,149 dojel pro 64. pole position v kariéře a v historické tabulce ho dělí jedna vítězná kvalifikace od Ayrtona Senny na druhém místě. Rekord patří s 68 triumfy Michaelu Schumacherovi.

Výhrou v kvalifikaci se navíc Hamilton podle statistik přiblížil v Barceloně i nedělnímu vítězství. Za posledních 16 let si totiž pro triumf ve Velké ceně Španělska třináctkrát dojel pilot z pole position. Mercedes navíc ovládl 19. z posledních 20 kvalifikaci, jeho sérii dokázal narušit jen Vettel před dvěma týdny v Rusku.

Kvalifikace na Velkou cenu Španělska, závod mistrovství světa vozů formule 1:

1. Hamilton (Brit./Mercedes) 1:19,149, 2. Vettel (Něm./Ferrari) -0,051, 3. Bottas (Fin./Mercedes) -0,224, 4. Räikkönen (Fin./Ferrari) -0,290, 5. Verstappen (Niz./Red Bull) -0,557, 6. Ricciardo (Austr./Red Bull) -1,026, 7. Alonso (Šp./McLaren) -1,899, 8. Pérez (Mex./Force India) -1,921, 9. Massa (Braz./Williams) -2,083, 10. Ocon (Fr./Force India) -2,123. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články