Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Bottas po senzačním triumfu: Doufám, že je to první vítězství z mnoha

Soči ‒ Na nejvyšší stupínek sice vystoupal až v 81. závodě profesionální kariéry, ale věří, že to nebylo naposledy. Valtteri Bottas z Mercedesu opanoval Velkou cenu Ruska a zářil štěstím. Životní úspěch označil za neskutečný a nezapomněl poděkovat ani vedení německé stáje, které mu dalo šanci nahradit v týmu mistra světa Nica Rosberga.

Valtteri Bottas z Mercedesu slaví triumf ve VC Ruska
zdroj: REUTERS autor: Maxim Shemetov

"Je to skvělý pocit, i když trochu neskutečný. Doufám, že to je první vítězství z mnoha," řekl Bottas a dodal: "Trvalo to dlouho, ale čekání se vyplatilo." Nejlepšími dosavadními výsledky sedmadvacetiletého jezdce byla dvě druhá místa z roku 2014.

Tehdy ještě Bottas jezdil v barvách Williamsu, v němž o rok dřív ve formuli debutoval. Letos v lednu podepsal roční smlouvu s Mercedesem poté, co úřadující šampion Rosberg nečekaně ukončil kariéru. "V zimě jsem dostal překvapivou šanci a za to si tým zaslouží velké poděkování," uvedl.

Do závodu v Soči vyrazil až ze třetího místa, ale vozům Ferrari nevyšel start a Fin toho okamžitě využil. "Byl to bez debat jeden z mých nejlepších výkonů v kariéře. Mám velkou radost," uvedl. "Nejtěžší bylo předjíždění vozů o kolo zpět," hodnotil s úsměvem.

Bottasův náskok před Vettelem se postupně snížil až na jednu sekundu, ale k útoku se Němec nedostal. I kvůli o kolo zpět jedoucímu Felipemu Massovi z Williamsu, jenž čtyřnásobného mistra světa zpomalil. "Na posledních deset kol jsem vedení zakázal jakoukoli komunikaci přes vysílačku. Pomohlo mi to," prohlásil rodák z Nastoly.

Po prvním vítězství v kariéře věří, že na další už nebude čekat tak dlouho. "Vždycky jsem věděl, že mám na to dělat dobré výsledky. Nikdy jsem si nepřestal věřit. Jsem rád, že se mi to dneska potvrdilo. Je to dobrý začátek," uzavřel Bottas, který je s 63 body třetí v průběžném pořadí. První Vettel má 86 bodů a druhý Lewis Hamilton 73.

Je nám líto, video expirovalo.
Bottas si připsal překvapivý triumf v Rusku
Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články