Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

První etapu Portugalské rallye ovládl Ford, v čele je Hirvonen

Faro (Portugalsko) – Úvodní etapa Portugalské rallye nejlépe vyšla jezdcům Fordu. Na vedoucí pozici je po sedmi rychlostních zkouškách Fin Miko Hirvonen, který má náskok před svým týmovým kolegou Ottem Tänakem z Estonska 3,7 sekundy. Francouzský obhájce prvenství Sébastien Ogier ve volkswagenu je třetí s odstupem 6,5 sekundy na lídra. Martin Prokop s fordem ztrácí na devátém místě tři minuty.

Fin Mikko Hirvonen na Fordu během Portugalské rallye
zdroj: AFP PHOTO autor: PATRICIA DE MELO MOREIRA

"Být v čele je fantastické. Jsme na tom dobře, ale Ogier se s takovouhle situací nespokojí. Jsem si jistý, že zítra zaútočí," řekl Hirvonen.

Šest zkoušek první etapy vyhrálo pět různých jezdců. Dva triumfy slavil v úvodu dne jen Dani Sordo ze Španělska v hyundai, který se krátce posunul i do čela před vítěze páteční divácké erzety Ogiera. Před sobotním pokračováním je ale Sordo až pátý o desetinu sekundy za norským pilotem citroënu Madsem Östbergem, kterého dělí od prvního místa téměř půlminuta.

Ogier pak přišel o znovunabyté vedení v posledním testu dne. Hůře dopadl jeho týmový kolega Jari-Matti Latvala z Finska. V páté rychlostní zkoušce měl průběžně druhý muž pořadí i celého MS havárii a etapu nedokončil.

"Trefil jsem díru v zatáčce, auto šlo na dvě kola, potom přišel náraz předkem do náspu a šli jsme přes střechu," řekl Latvala, který v Portugalsku havaroval počtvrté ze šesti startů. "Do toho předku to byla pořádná rána, čeká nás hodně práce, abychom ještě měli šanci o víkendu pokračovat," dodal finský pilot.

Cíle se nedočkal ani Polák Robert Kubica, který za volantem fiesty naboural o zkoušku dříve.

Portugalská rallye, podnik mistrovství světa: po 1. etapě:

1. Hirvonen, Lehtinen (Fin./Ford Fiesta RS) 1:25:05,6, 2. Tänak, Mölder (Est./Ford Fiesta RS) -3,7, 3. Ogier, Ingrassia (Fr./Volkswagen Polo R) -6,5, 4. Östberg, Andersson (Nor., Švéd./Citroën DS3) -25,6, 5. Sordo, Martí (Šp./Hyundai i20) -25,7, 6. Neuville, Gilsoul (Belg./Hyundai i20) -42,0, ... 9. Prokop, Tománek (ČR/Ford Fiesta RS) -2:59,2, 38. Černý, Kohout (ČR/Citroën DS3 R3T) -13:09,5.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články