Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Schovánek: Důraz na bezpečnost se na rallye projeví už teď

Praha - Již na první letošní rallye by se měla projevit opatření zvyšující bezpečnost diváků i jezdců, která Autoklub České republiky slíbil po loňské sezoně, v níž při domácích automobilových soutěžích zemřelo pět diváků a dva navigátoři. V praxi mají být opatření znát od sobotní Rallye Vrchovina, prvním dílu mistrovství České republiky ve sprintrallye. "Od prosince donedávna jsme na všem intenzivně pracovali a 99 procent věcí, které jsme plánovali, jsme splnili," řekl předseda Svazu rallye AČR Pavel Schovánek.

Pavel Schovánek
zdroj: ČT sport

Pořadatelé dostali například nový manuál, podle kterého budou všichni jednotně značit okolí tratí. Změněny byly i technické předpisy pro nejrizikovější vozy třídy 3, do které spadají zejména produkční mitsubishi a subaru. Pomocí restriktoru jim byl snížen výkon motoru. "Upravili jsme také vydávání nových licencí a uspořádali i první povinný kemp pro jezdce, kteří chtějí přejít ze slabšího vozu na silnější," uvedl Schovánek.

Na tratích v okolí Slavonic na Jindřichohradecku již bude také oproti minulosti výrazně více zpomalovacích retardérů. Rychlostní zkoušky tak budou pomalejší. "Nově jsme povolili, aby pořadatelé mohli používat i nestandardní retardéry, které jim v určitých místech povolí posunout a zpomalit trať," řekl předseda Svazu rallye. Na přípravě trati a jejích úpravách se podíleli i jezdci.

Je nám líto, video expirovalo.
Hyde Park

Diváci by měli rallye sledovat jen ze speciálně vyhrazených míst. "Na každé rychlostní zkoušce by mělo být vyhrazeno několik po všech stránkách bezpečně vyhrazených míst, všechny ostatní prostory budou považovány za zakázaná místa, která tak budou i označena," uvedl Schovánek. Zároveň apeloval na fanoušky, aby byli ohleduplní sami k sobě a dávali pozor, odkud závody sledují.

S velkým předstihem budou vždy v daném regionu upozorňováni i obyvatelé, že se v jejich okolí pojede rallye. "Připravili jsme propagační šoty pro regionální televize, obcemi jezdí auta se zvukovým šotem a s ministrem školství panem Fialou jsme se domluvili i na osvětových akcích ve školách," řekl Schovánek. Představitelé Autoklubu si dobře uvědomují, že další tragickou nehodu si nemohou dovolit. "Nechceme nic podcenit. Žádný další malér si nemůžeme dovolit," uvedl Schovánek.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články