Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Také Velká cena Španělska může mít jiného vítěze

Barcelona - Mistrovství světa vozů formule 1 má po čtyřech Velkých cenách čtyři různé vítěze a zejména Lewis Hamilton a Mark Webber by při Velké ceně Španělska rádi tuto statistiku prodloužili. Jako jedni z favoritů totiž ještě na nejvyšším stupínku letos nestáli. Šampionát vede po triumfu v minulém závodu v Bahrajnu obhájce titulu Sebastian Vettel z Německa.

Naposledy mělo mistrovství světa čtyři různé vítěze po čtyřech úvodních závodech v roce 2003. Pokud vyhraje v Katalánsku opět někdo jiný, stane se tak poprvé od roku 1983. Okruh v Barceloně všechny týmy používají k testování před sezonou, tudíž na něm málokdy dojde k překvapení, ale tentokrát si nikdo z odborníků netroufá odhadnout, kdo by letos mohl vyhrát.

Zatímco loni šampionátu od začátku kraloval Vettel a Red Bull, letos ještě nejsou karty rozdány. Na stupních vítězů letos dosud bylo osm různých jezdců z šesti týmů. To se rovněž stalo naposledy v roce 1983.

Hamilton z týmu McLaren, mistr světa z roku 2008, letos dvakrát vyhrál kvalifikaci, ale závod ještě ne. "Loni jsem tady jel skvěle. Celou dobu až do cíle jsem pronásledoval Vettela a tlačil na něj. Letos máme ale silnější auto než Red Bull, takže opět tu budu velmi silný," tvrdil Brit. "Takže pokud mi vyjde kvalifikace, budu chtít vyhrát," dodal.

Lewis Hamilton
zdroj: AP autor: Andrew Brownbill

Dalším adeptem na výhru je Webber, jenž v Barceloně v obou předchozích letech vždy vyhrál souboj o první místo na startu. Předloni dokonce byl nejrychlejší i v závodu. "Mám tu trať v oblibě, hodně jsme tady pracovali a v minulosti se nám to vyplatilo. Těším se na víkend, už je čas, abych vyhrál i já," prohlásil Australan.

Na stupně vítězů se chce konečně dostat poprvé od svého návratu také sedminásobný mistr světa Michael Schumacher. Sebevědomí se mu zvedlo poté, co v Číně vyhrál jeho kolega z týmu Mercedes Nico Rosberg. Slavný Němec má totiž v Barceloně na kontě šest vítězství, nejvíc ze všech.

Právě katalánská trať podle mnohých konečně letos rozkryje šance na titul. "Barcelona je velmi dobrý indikátor výkonnosti auta. Pokud tady jezdí monopost dobře, bude dobrý celou sezonu," prohlásil šéf Red Bullu Christian Horner. "Jsem zvědavý, jak se s tím týmy vyrovnají," řekl před prvním letošním závodem v Evropě.

Průběžné pořadí MS (po 4 z 20 závodů):1. Vettel (Něm./Red Bull) 53 b., 2. Hamilton (Brit./McLaren) 49, 3. Webber (Austr./Red Bull) 48, 4. Button (Brit./McLaren) 43, 5. Alonso (Šp./Ferrari) 43, 6. Rosberg (Něm./Mercedes) 35, 7. Räikkönen (Fin./Lotus) 34, 8. Grosjean (Fr./Lotus) 23, 9. Pérez 22, 10. Di Resta (Brit./Force India) 15.Pohár konstruktérů:1. Red Bull 101, 2. McLaren 92, 3. Lotus 57, 4. Ferrari 45, 5. Mercedes 37, 6. Sauber 31, 7. Williams 18, 8. Force India 17, 9. Toro Rosso 6.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články