Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Startuje další lov na Loeba, hlavním sokem je Latvala

Monte Carlo - Rallyeové mistrovství světa po čtyřech letech dnes odstartuje v Monte Carlu, hlavní otázka sezony se však nemění. Stejně jako v roce 2008, kdy šampionát v monackém knížectví naposledy začínal, většina odborníků i fandů automobilového sportu přemýšlí nad otázkou, zda někdo sesadí z trůnu Sébastiena Loeba z Francie. Tovární jezdec Citroënu kraluje světové rallye nepřetržitě již osm let a je hlavním favoritem i roku 2012. Změnil se však jeho hlavní soupeř. Hlavní zálusk na Loebovo sesazení si nyní dělá Fin Jari-Matti Latvala, nová jednička Fordu.

Sébastien Loeb
zdroj: AP autor: Michael Probst

Sedmatřicetiletý Francouz podle všeho přišel o dva velké soky z předešlé sezony. Mikko Hirvonen z Finska se stal jeho novým týmovým kolegou a prakticky jistě bude jeho hlavním cílem krýt mu záda. Možný "korunní princ" Sébastien Ogier odešel od Citroënu k Volkswagenu a jeho hlavním úkolem bude vyvíjet nové polo, k tomu bude startovat s vozem Škoda Fabia S2000 v kategorii SWRC.

"Naše cíle pro sezonu jsou sice jednoduché, přesto těžké: udržet naše dva tituly," řekl nový šéf továrního týmu Citroën Yves Matton. Jeho protějšek z Fordu Malcolm Wilson věří, že jeho dvojici se podaří tento plán zmařit a ukončit sérii Loebových triumfů. "Porazit jej chce každý v týmu. Myslím si, že Jari-Matti na to nyní má. Zda se mu to podaří, se ale ukáže až v šampionátu," podotkl Wilson.

Rallye Monte Carlo

Jubilejní 80. ročník se organizačně zcela vymyká běžnému formátu moderních soutěží světového šampionátu. Posádky čeká během pěti dnů více než 433 měřených kilometrů, půjde tudíž o nejdelší soutěž v MS od keňské Safari rallye z roku 2002.

Na začátku sezony ale všichni jezdci myslí hlavně na Monte Carlo. Slavná soutěž byla v minulých letech součástí seriálu IRC, ale nyní se vrátila zpět do hlavní kategorie. Za aplausu většiny závodníků.

"Samozřejmě, že jsem za to rád. Jede se ve Francii a má velmi dobrou atmosféru. Je to mytická rallye a je pěkné, že se vrací zpět. Když se nejezdila, byl jsem trochu zklamaný," uvedl Loeb. "Navíc pro mého spolujezdce Daniela (Elenu) je to domácí rallye, takže i on je velmi šťastný," dodal pětinásobný vítěz monacké soutěže.

Své zastoupení v nejvyšší kategorii WRC bude mít v této sezoně i český motorsport. Martin Prokop vyměnil speciál S2000 za "wéercéčko" a čekají ho souboje s nejlepšími. Devětadvacetiletý pilot se však v první polovině sezony plánuje zejména učit a seznamovat s novým vozem.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhovor s Petrem Jansou
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články