Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Ogier obhájil vítězství na Portugalské rallye

Lisabon - Francouzský pilot Sébastien Ogier s citroënem obhájil loňské vítězství na Portugalské rallye. Bývalý juniorský šampion porazil ve třetím dílu mistrovství světa v automobilových soutěžích o 31,8 sekundy svého krajana a týmového kolegu Sébastiena Loeba a dojel si pro třetí výhru v kariéře. Jezdci Citroënu těžili z technických potíží svých finských rivalů z Fordu, kteří skončili na třetím a čtvrtém místě s velkým odstupem. Třetí místo obsadil vedoucí muž po páteční první etapě Jari-Matti Latvala, jenž v sobotu zlomil poloosu a celkově na Ogiera ztratil 3:22 minuty.

Lídr šampionátu Mikko Hirvonen zlomil poloosu na své fiestě a na čtvrté pozici zaostal za Ogierem o více než šest minut. Navzdory tomu si udržel vedení v šampionátu, nicméně Loeb, jenž vyhrál závěrečnou power stage, se na něj bodově dotáhl.

Český jezdec Martin Semerád na mitsubishi obsadil celkově šestnácté místo, v třídě PWCR byl třetí. O lepší výsledek ho připravily problémy s čínskými pneumatikami Dmack v první etapě. Jejich dodavatel zvolil špatnou směs a český pilot v každé erzetě výrazně ztrácel. Po pátku měl v hodnocení PWRC na nejrychlejšího Australana Paddona manko více než šest minut. Mezinárodní federace ale poté výrobci povolila dodat týmům pneumatiky s jinou smečí a Semerádův výkon se výrazně zlepšil.

Již v sobotu skončila světová premiéra pro Jana Černého, který startoval v Portugalsku v rámci takzvané WRC akademie. Dvacetiletého pilota zastavila technická porucha na osmé rychlostní zkoušce. "Trať byla velmi rozbitá a na jedné z nerovností na naší fiestě praskla poloosa. Auto jsme doslova dovlekli až do cíle, ale závada se nedala na místě opravit a museli jsme odstoupit," uvedl Černý.

Portugalská rallye

1. Ogier, Ingrassia (Fr./Citroën DS3) 4:10:53,4,

2. Loeb, Elena (Fr., Mon,/Citroën DS3) -31,8,

3. Latvala, Anttila (Fin./Ford Fiesta RS) -3:22,1,

...16. Semerád, Ernst (ČR/Mitsubishi Lancer) -31:52,6.

Průběžné pořadí MS:

1. Hirvonen 58 b.,

2. Loeb 58,

3. Latvala 48,

4. Ogier 41,

5. P. Solberg 31,

...11. Prokop (ČR/Ford Fiesta S2000) 6.

Pořadí týmů:

1. Ford Abu Dhabi 102,

2. Citroën Total 93,

3. M-Sport Stobart Ford 40.

Mikko Hirvonen
zdroj: ČTK/AP autor: AP Photo
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články