Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Ovládnou po Evropě i svět? Srbky se ve finále MS střetnou s Itálií

Titul z mistrovství Evropy už mají, nyní k němu mohou přidat ten světový. Volejbalistky Srbska si na mistrovství světa poprvé zahrají o zlato, když v semifinálovém duelu v japonské Jokohamě porazily Nizozemsko 3:1 na sety. Jejich soupeřkami budou Italky, které zdolaly Čínu 3:2.

Srbské volejbalistky
zdroj: Reuters autor: Yves Herman

Finálový duel mezi Srbskem a Itálií bude prvním evropským finále od jejich zavedení v roce 1978. Sobotní zápas o zlato bude zároveň soubojem univerzálek Tijany Boškovičové a Paoly Egonuové, která se v semifinále proti Číně postarala 45 body o nový rekord šampionátů.

Italky vyhrály MS zatím jednou v roce 2002, na posledním šampionátu skončily doma čtvrté. Čínské obhájkyně stříbra a úřadující olympijské vítězky z Ria de Janeiro porazily po třetím mečbolu 17:15 v tie-breaku, jehož závěr patřil výhradně Egonuové. Teprve devatenáctiletá volejbalistka s nigerijskými rodiči nakonec 45 body překonala o pět bodů dosavadní rekord Kazašky Jeleny Pavlovové z roku 2006.

"Ztráta čtvrtého setu (29:31) nás bolela, ale pak jsme to vzaly jako součást bitvy a taky jako nový zápas. Byla to celkově divočina. Čína nám dělala problémy, ale na konci jsme dokázali proměnit naše útoky," řekla italská kapitánka Cristina Chirichellaová.

Zatímco Egonuová je nejvíce bodující volejbalistkou turnaje, Boškovičová vede statistiku nejlépe útočících hráček s úspěšností téměř 54 procent. Dnes dovedla Srbsko do boje o titul 29 body.

Úvodní semifinále v Jokohamě bylo reprízou posledního boje o titul na mistrovství Evropy. Před rokem v Baku Srbky rovněž nad Oranjes vyhrály ve čtyřech setech. Na MS se oba rivalové utkali ve druhé fázi a v době, kdy Srbky už měly jistý postup a šetřily Boškovičovou, podlehly nizozemskému výběru 0:3.

Boškovičová vyzdvihla soudržnost družstva. "Jsme šťastné a hrdé. Hrály jsme jako tým a v těžkých chvílích jedna za druhou, proto jsme vyhrály," řekla univerzálka tureckého klubu Eczacibasi Istanbul.

Srbské volejbalistky mají z mistrovství světa zatím jedinou medaili, bronz z roku 2006, kdy startovaly společně s Černou Horou. Nizozemky rovněž nyní v Japonsku dosáhly nejlepšího umístění a dosavadní maximum v podobě sedmého místa z roku 1998 ještě mohou vyšperkovat bronzem.

Finálové zápasy byly zavedeny před 40 lety, do té doby se hrálo pouze systémem skupin a jejich pořadí rozhodovalo o konečném umístění. Zlato i stříbro vybojovaly evropské týmy jen dvakrát v letech 1956 a 1952.

Mistrovství světa volejbalistek v Jokohamě (Japonsko):

Semifinále: Srbsko - Nizozemsko 3:1 (22, -26, 19, 23), Itálie - Čína 3:2 (18, -21, 16, -29, 15),

O 5. místo: USA - Japonsko 3:1 (23, 16, -23, 23).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články