Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Volejbalisté neztratili doma ani bod a mají nakročeno na ME

Jablonec nad Nisou – Čeští volejbalisté mají nakročeno k postupu na mistrovství Evropy v příštím roce. Na závěr prvního kvalifikačního turnaje v Jablonci nad Nisou porazili nebezpečnou Ukrajinu 3:1 na sety a bez prohry vedou skupinu D. Příští týden jsou na programu odvety v Madridu.

Utkání Česko - Ukrajina
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

Proti nevyzpytatelné Ukrajině měli svěřenci trenéra Zdeňka Šmejkala před zaplněnou Městskou sportovní halou převahu ve dvou setech. Vedle kvalitního podání bez větších problémů bodovali a soupeře trápili vysokým blokem a obranou v poli. I ve třetím dějství se zdálo, že čeští volejbalisté kráčí za výhrou. Domácí tým vedl už 16:12, ale po chybách o náskok přišel a poprvé v kvalifikaci ztratil set.

"Ukrajina zariskovala podání a vyšlo jí to. Na téhle úrovni, když se trefí soupeř do servisu, tak je to vždycky těžké," komentoval kouč Šmejkal ztracený set. "Už se projevilo, že hrajeme třetí den v řadě, a přišla nekoncetrovanost," řekl Martin Kryštof.

Je nám líto, video expirovalo.
Volejbalisté završili první část kvalifikace vítězstvím

Hned na začátku čtvrté sady dali Češi rázně najevo, kdo je pánem na palubovce. Získali náskok 7:2, o ten sice přišli (22:22), ale v koncovce set i zápas dotáhli do konce i díky esu Filipa Habra. "Jsem rád, že se z toho kluci vyhrabali a ukázali vnitřní sílu a že jsme ten zápas, o kterém jsme věděli, že bude těžký, zvládli," řekl Šmejkal.

Tým hrál tři dny ve stejné sestavě. Na nahrávce řídil hru Filip Habr a z pozice univerzála bodoval Michal Kriško, ze smeče útočili Kamil Baránek s Petrem Michálkem. Na bloku hráli Jakub Veselý a Jiří Král a na liberu kryl pole Martin Kryštof. "Bojovnost a vytrvalost nám pomohla k výhře nad Ukrajinou," řekl Veselý.

Druhý turnaj budou hostit Španělé netradičně již od čtvrtka do soboty. "Nebudeme doma, nebudeme mít takové bezvadné prostředí, ale myslím, že je v silách družstva udržet výkonnost, kterou teď má. Doufám, že tam dotáhneme kvalifikaci do úspěšného konce," řekl trenér Šmejkal. "Máme to skvěle rozehrané a věřím, že postoupíme," uvedl Veselý.

Vítěz skupiny D postoupí přímo na šampionát v Bulharsku a Itálii, druhý celek bude hrát baráž. Samostatný český tým na ME chyběl jen v roce 2007 v Rusku.

Česko – Ukrajina 3:1 (19, 21, -22, 23)

Rozhodčí: La Micela (It.), Stan (Rum.). Čas: 106 min. Diváci: 1 700.

Sestava a body Česka: Baránek 15, Král 12, Habr 5, Michálek 6, Veselý 9, Kriško 22, libero Kryštof – Linz 1, Mach, Holubec. Trenér: Šmejkal.

Nejvíce bodů Ukrajiny: Stacenko 21, Rudnickyj 13, Terjomenko 11. Trenér: Zjablicev.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články