Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Budějovice vyhrály v LM podruhé v historii, Prostějovanky prohrály

Praha - Volejbalisté Českých Budějovic si v Lize mistrů připsali druhou výhru v historii a první v tomto ročníku. V domácím prostředí dnes svěřenci trenéra Jana Svobody porazili černohorský celek Budvanska Rivijera Budva 3:0. Naopak volejbalistky Prostějova prohrály ve druhém kole Ligy mistryň v Sopotech hladce 0:3 po setech 24:26, 17:25 a 16:25. V tabulce skupiny B jsou Hanačky bez výhry a získaného setu na posledním čtvrtém místě.

"Jsme rádi, že jsme potvrdili jakousi roli favorita. Povedlo se nám před úžasnou návštěvou a atmosférou vyhrát a udržet si postupovou naději ze skupiny," řekl po prvním domácím vítězství v LM českobudějovický blokař Radek Mach.

Rychlá hra soupeřova nahrávače dělala zpočátku Jihostroji problémy, přesto si domácí volejbalisté dokázali v úvodní sadě vypracovat až čtyřbodový náskok. Jenže v koncovce o něj zejména kvůli chybám na příjmu přišli a museli čelit dvěma setbolům. Oba odvrátili a dramatický závěr po úspěšném bloku vyhráli 27:25.

České Budějovice - Budva 3:0 (25, 18, 22)

Rozhodčí: Kondakov (Ukr.), Nastase (Rum.). Čas: 79 min. Diváci: 1900.
Č. Budějovice: Pláteník 15, Mach 4, Novotný 18, Rojas 11, Sukuba 6, Zapletal 1, libero Juračka - Habr. Trenér: Svoboda.
Budva: Maksimovič 2, Venno 13, Čačič 13, Šuljagič 10, Petkovič 1, Čuk 4, libero Rašovič - Dukič 4, Vujovič. Trenér: Reljič.

Druhý set měl mnohem jednoznačnější průběh, zato ve třetím dějství musel domácí celek dotahovat čtyřbodovou ztrátu. Především zásahy ostřílené trojice Zapletal, Novotný, Pláteník, ale i cenné body druhého smečaře Rojase však nakonec dovedly českého mistra ve druhém kole skupiny B k úspěchu. Zápas hned při prvním mečbolu ukončil útok hostů do autu.

"Domácí podali bojovný výkon. Nám se tolik nedařilo, škoda, že jsme nevyhráli první set. Doma se budeme snažit Jihostroji porážku oplatit," řekl hráč černohorského týmu Luka Šuljagič.

Vítězství nad Budvou vylepšilo historickou bilanci Jihočechů v elitní evropské soutěži na 2:24. První výhry v Lize mistrů se České Budějovice dočkaly loni v říjnu, kdy v Itálii nečekaně zdolaly věhlasné Cuneo.

Vyrovnanou partii udržely prostějovské volejbalistky se svými polskými soupeřkami pouze v úvodním dějství, kdy nevyužily setbol. V dalších dvou sadách už diktovaly tempo důraznější hráčky polského klubu. Do zápasu vstoupily prostějovské volejbalistky bojácně a s viditelným respektem ze soupeřek. Vázla jim kombinace a chybovaly v obraně. "V těchto chvílích jsme jen přehazovali míče přes síť. Chyběla nám útočná odvaha a agresivita," poznamenal Čada.

Prostějovský výkon se postupně zlepšil. K obratu napomohla Kossányiová, která tvrdým podáním získala čtyři body a vrátila hostující celek do hry. V útoku se nejčastěji prosazovaly Veliká a Gomesová. Výsledkem byl slibný tříbodový náskok (21:18), který ale po nepřesnostech v zakládání útoku volejbalistky Agelu stejně rychle ztratily. Při závěrečných třech míčích vzala režii do svých rukou nejlepší hráčka Sopot Rourkeová. Australanka nejdříve důrazným útokem odvrátila setbol a při svém podání zakončila sadu esem.

Nevydařený závěr setu se podepsal na dalším průběhu zápasu. Volejbalistky Sopot se dostaly do psychické pohody, jejich pestré akce nejčastěji zakončovaly Rourkeová a Brazilka Coimbraová. Hráčky Prostějova se naopak postupně vytrácely. Souhra nahrávačky Vincourové se smečařkami hodně skřípala, obraně na síti chyběla přesnost. Trenér Čada se ještě pokusil o zvrat změnami v sestavě, ale rozjetý domácí tým už nezastavil.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Sopoty - Prostějov

"Jediná naše šance na úspěch byla v prvním setu. Potom se už soupeřky zlepšily jak v útoku, tak i na bloku. Nedokázali jsme je zastavit. Také proto, že jsme měli v naší hře velké množství chyb a neubránili jsme hlavně nebezpečnou smečařku Rourkeovou," řekl Čada.

Trefl Sopoty - Agel Prostějov 3:0 (24, 17, 16)

Rozhodčí: Miklošičová (Slovin.), Christensen (Dán.). Čas: 74 min.
Sopoty: Belciková, Kaczorowská 5, Pykoszová 4, Rourkeová 17, Coimbraová 11, Šeluchinová 8, libero Zeniková - Podolecová 5, Wilková 2, Cabreraová 1. Trenér: Matlak.
Prostějov: Kossányiová 6, Žarkovová 6, Veliká 7, Gomesová 13, Goncalves De Assisová 4, Vincourová 2, libero Chlumská - Miletičová 3, Jelínková, Hippeová 5, Hrončeková 1. Trenér: Čada. 

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články