Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Australané vstupují do turnaje, překvapí Japonci i proti Skotům?

Londýn - Po dvoudenní zápasové pauze pokračuje světový šampionát v ragby. V rámci druhého hracího kola základních skupin začne turnaj i pro dva týmy, které ještě na tomto MS do bojů nezasáhly. Skotové vyzvou překvapivé přemožitele Jihoafričanů Japonce, Australané se zase postaví proti celku Fidži. Obě utkání můžete sledovat v přímých přenosech na ČT sport a na našem webu - první přenos startuje v 15:15, druhý začíná od 17:30.

Australan Michael Hooper pokládá pětku
zdroj: AP autor: Rob Griffith

Večerní program šampionátu pak ještě od 21:00 obstará duel skupiny D mezi Francií a Rumunskem. Bilance dosavadních vzájemných měření sil vyzývá jasně pro reprezentanty galského kohouta. To historicky poslední se ovšem událo už před devíti lety a Francouzi v něm bez problémů v Bukurešti přehráli domácí ekipu 62:14.

Zajímavé reportáže ze zákulisí světového ragby v magazínu WORLD RUGBY (//ivysilani/11097387639-world-rugby/)

Australané, od nichž se stejně jako od Francouzů očekává povinné vítězství proti papírově slabšímu soupeři, se naposledy potkali s výběrem Fidži v roce 2010 a výsledkem byla výhra 49:3. Pohled do kroniky předchozích šampionátů navíc říká, že se oba týmy střetly v základní skupině MS 2007 a Wallabies tehdy uštědřili souputníkům z Pacifických ostrovů porážku 12:55. Hráči Fidži mají na tomto MS náročný vstup do turnaje. Po pátečním zápase s Anglií (11:35) je nyní čeká právě Austrálie, rozhodně jeden z aspirantů na cenné kovy.

Statečné květy chtějí dokázat, že nejsou týmem, co jednou zazáří - a zvadne

Japonská družina se po šokujícím triumfu nad Springboks stala miláčkem médií a její výhra zvedla velkou vlnu zájmu o ragby na asijském kontinentu. V kuloárech se již nahlas mluví o tom, že pro MS 2019 (jehož je země vycházejícího slunce pořadatelem) by Asie měla mít dvě kvalifikační místa - a nikoliv pouze jedno, které zabere Japonsko.

Japonci slaví vítězství proti jihoafrickým favoritům
zdroj: REUTERS/Action Images autor: Eddie Keogh

Sveřenci Eddieho Jonese chtějí každopádně proti Skotsku prokázat, že překvapení proti JAR nebylo dílem pouhé náhody. "Mimořádně důležitý bude náš start do zápasu. Pokud se totiž podíváte na patnáct posledních vystoupení Skotů, tak pokud se jim nepovede jít na začátku utkání do vedení, mají potom v jeho zbytku docela problémy," domnívá se Jones.

Poslední vzájemný duel obou týmů se datuje do předloňského roku. V Edinburghu tehdy Skotové vyzráli na Statečné květy v poměru 42:17.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články