Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
#ProHokejJakyJe

Čeští házenkáři svedou s Rumuny souboj o mistrovství světa

Čeští házenkáři v hale soupeře rozehrávají play-off kvalifikace o mistrovství světa proti Rumunsku. Svěřenci španělského trenéra Xaviera Sabatého by podle sázkových kanceláří měli dvojutkání o účast na šampionátu v příštím roce zvládnout, mírným favoritem jsou už před úvodním duelem v Baia Mare. Přímý přenos vysílá ČT sport a ČT sport Plus od 16:20.

Je nám líto, video expirovalo.
České házenkáře čeká úvodní zápas baráže o postup na MS proti Rumunsku

Český tým na MS naposledy hrál v roce 2015, kdy skončil v Kataru na 17. místě. Reprezentanti se měli před třemi lety představit na šampionátu v Egyptě, kvůli vysokému počtu případů koronaviru v mužstvu ale na poslední chvíli účast odřekli.

"Pokud bychom postoupili, znamenalo by to pro mě hodně. Takové šampionáty se nehrají každý den. I pro českou házenou je velmi důležité, abychom dvojutkání zvládli a postoupili," citoval svazový web spojku Jonáše Patzela.

Rumuni nepatří k evropské elitě. Na mistrovství světa šestkrát po sobě chyběli, v dávné historii mezi roky 1961 až 1974 získali čtyři zlata, ale na slavné časy jen vzpomínají. Na lednovém evropském šampionátu skončili bez bodu až na 22. místě, sedm příček za českým týmem.

Nebezpečný tým hlavně na domácí půdě

Sabaté ale soupeře rozhodně nepodceňuje. "Jde o velmi nebezpečný tým, zejména na domácí půdě. Rumunsko má různé typy obrany i fyzické hráče. Nejdůležitější bude, abychom se dobře připravili a každou minutu z obou utkání odehráli se stoprocentní koncentrací," řekl Sabaté.

Nadcházející soupeři se naposledy utkali v roce 2018 na přípravném turnaji v Polsku. Český celek utrpěl těsnou porážku 26:27, v zápase ale postrádal některé opory. Sabatého svěřenci neměli k souboji s Rumunskem daleko už předloni v minulém neúspěšném play-off, tehdy ale z předchozího dvojzápasu postoupila Severní Makedonie.

"Čeká nás 120 minut a po prvním zápase určitě nebude rozhodnuto. Rozhodne až druhý zápas. Bezpochyby je důležité, že budeme mít za zády během druhého utkání naše fanoušky. Budeme to potřebovat. Musíme pokračovat v procesu zlepšování, potřebujeme být dobří v každém jednom momentu dvojzápasu," prohlásil Sabaté, jemuž po sezoně vyprší smlouva s českým svazem.

Mistrovství světa bude od 14. ledna do 2. února příštího roku poprvé hostit trojice zemí, turnaj uspořádají Dánsko, Chorvatsko a Norsko. Potřetí v historii se šampionátu zúčastní 32 zemí.

Sabaté bude ve dvojutkání postrádat staršího z bratrské dvojice Patzelových Vojtěcha, jenž se zranil během posledního reprezentačního srazu v březnu při remíze v přípravě v Nizozemsku.

Další ze spojek Tomáši Babákovi chybějí dva duely k hranici 100 startů za národní A-mužstvo, na metu by měl dosáhnout v odvetě. Pro jinou z opor Stanislava Kašpárka bude souboj s Rumuny o to zajímavější, že na klubové úrovni působí v Dinamu Bukurešť.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články