Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Studio Time Out

Další velká sportovní událost v Česku. V roce 2031 bude Brno spolupořádat MS házenkářek

Po spolupořádání mistrovství Evropy žen v roce 2026 je jisté, že se v Česku uskuteční další vrcholná házenkářská akce. V roce 2031 se ve spolupráci s Polskem setkají v Brně nejlepší házenkářky světa.

Je nám líto, video expirovalo.
Zdráhala: Pořádání MS je velká zpráva pro českou házenou

"Cítili jsme velký závazek přinést fanouškům ty největší emoce v podobě vrcholného šampionátu. Jsem rád, že se nám podařilo uspět ve snaze o ženské Euro 2026 i mistrovství světa žen 2031, o obě akce jsme stáli," uvedl prezident Českého svazu házené Ondřej Zdráhala. "Je to velká zpráva pro českou házenou, ale také celý český sport," dodal.

Už dříve bylo oznámeno, že se rovněž v Brně uskuteční v roce 2026 evropský šampionát házenkářek. Česko ME uspořádá společně také s Polskem, Rumunskem, Slovenskem a Tureckem.

Vrcholná házenkářská akce se naposledy v tuzemsku konala ještě před rozdělením federace v roce 1990, kdy Československo uspořádalo mistrovství světa mužů. V samostatné historii dosud Česko závěrečný turnaj nehostilo.

Svaz ještě za minulého vedení neuspěl se snahou se Slovenskem a Polskem získat Euro žen v letošním roce, předtím stáhl rovněž společnou kandidaturu na kontinentální šampionát mužů v letech 2022 nebo 2024. Nyní získal spolupořadatelství hned dvou závěrečných turnajů nedlouho po sobě.

Na světovém šampionátu žen startuje 32 zemí, Česko stejně jako Polsko budou mít díky pořadatelství účast jistou. V základní části jsou týmy rozděleny do osmi čtyřčlenných skupin, z nichž první tři celky postoupí do další fáze, v níž se bude hrát ve čtyřech šestičlenných osmifinálových skupinách. Nejlepší dvojice z každé skupiny projde do čtvrtfinále.

V Brně by se měly odehrát základní skupiny G a H, osmifinálová skupina II, Prezidentský pohár pro poražené týmy a třetí a čtvrté čtvrtfinále. Půjde o pátý světový šampionát žen, který budou hostit dvě a více zemí.

Na posledním mistrovství světa vloni v prosinci obsadil český tým pod vedením norského trenéra Benta Dahla osmé místo, jímž vyrovnal nejlepší výsledek od rozdělení federace. Díky tomu poprvé prošel do olympijské kvalifikace, v níž ale minulý týden start na hrách v Paříži nevybojoval.

Šampionáty v letních kolektivních olympijských sportech na českém území

MS volejbalistů 1949  Praha
MS házenkářů 1964  Praha, Zlín, Bratislava, Pardubice
MS volejbalistů 1966  Praha, Nitra, České Budějovice, Jihlava, Pardubice
MS basketbalistek 1967 – Praha, Bratislava, Brno, Zlín
MS házenkářek 1978  Bratislava, Trnava, Zlín, Cheb
MS volejbalistek 1986 – Praha, Ostrava, Žilina, Plzeň, Brno, Olomouc
MS házenkářů 1990  Praha, Ostrava, Bratislava, Plzeň, Prešov, Zlín, Žilina
MS basketbalistek 2010  Karlovy Vary, Ostrava, Brno

Budoucí MS a ME:

ME basketbalistek 2025 (s Řeckem, Německem a Itálií)  Brno
ME volejbalistek 2026 (s Tureckem, Švédskem a Ázerbájdžánem)  Brno
ME házenkářek 2026 (s Polskem, Rumunskem, Slovenskem a Tureckem)  Brno
MS házenkářek 2031 (s Polskem)  Brno

Zdroj
ČTK, handball.cz, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články