Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Senzace z Frederikshavnu byla v nedohlednu, Češky prohrály se Španělkami o 10 gólů

Čtyřčlenný kvalifikační turnaj o postup na olympiádu zahájily české házenkářky jednoznačnou porážkou 21:31 s domácími Španělkami. Nečekané vítězství nad favorizovanými soupeřkami z loňského mistrovství světa v Dánsku proto nezopakovaly a premiérová učást na Hrách se jim výrazně vzdálila. V dalším utkání je v pátek čekají Nizozemky.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Česko – Španělsko

Svěřenkyně norského trenéra Benta Dahla doplatily zejména na nepovedený první poločas, který ztratily 9:19. Proti Španělkám se jim nepodařilo napodobit výhru 30:22 z prosincového šampionátu i proto, že si neodpustily třiadvacet technických chyb. Domácí jich měly jedenáct.

"Gratuluji Španělkám k vítězství. Zasloužily si ho. Byly od začátku lepší. Využily své zkušenosti lépe než my. My jsme v těchto zápasech nováčky a rozdíl se ukázal," řekl Dahl.

Reprezentantkám nepomohlo ani sedm branek Charlotte Cholevové, v dresu soupeřek nasázela stejný počet gólů Mireya Gonzálezová. Ženský národní tým se naposledy představil pod pěti kruhy před 36 lety ještě v dobách Československa.

Ráz utkání stanovila mizerná první půle 

Češky sice v úvodu držely krok a v 8. minutě se ujaly vedení 4:3, ale od té doby začaly chybovat a Španělkám se podařila čtyřbodová šňůra, po níž utekly do trháku 11:6. Hostující hráčky měly tou dobou na kontě už sedm technických chyb a trenér Dahl si vzal time-out.

Domácí Španělky ale i po něm navyšovaly náskok a v závěru poločasu trestaly jakékoli české zaváhání. Po řadě rychlých brejků narostlo jejich vedení až na stav 19:9. V poslední minutě korigovala českou ztrátu Cholevová, přesto reprezentantky odcházely do kabin s devítibodovým mankem.

Jednadvacetiletá Cholevová pokračovala i po přestávce v dobrém střeleckém výkonu, Češkám se ale nedařilo manko výrazně stáhnout. Nejblíže se dostaly jen na osmibodový rozdíl a Španělky za ovací domácích fanoušků dotáhly zápas bez větších potíží k vítězství o deset branek.

"Je to o tom se něco naučit. Musíme se také naučit, že tenhle turnaj ještě neskončil. Vždycky můžete překvapit, vždycky je šance. Nizozemsko je silné, ale my se nevzdáme předem. V tuhle chvíli jsme smutní, ale v pátek můžeme tenhle smutek využít, abychom znovu zabojovali. Spousta mladých hráček tyhle zkušenosti potřebuje. Vím, že je to zklamání, ale je to součást učení. A když to akceptujete, můžete se posunout dopředu," dodal Dahl.

Španělsko – Česko 31:21 (19:10)

Sestava Česka: Kudláčková, Novotná – Stříšková, Kordovská, Šustáčková, Desortová, Stellnerová, Kuxová, J. Franková, A. Franková, Dresslerová, Zachová, Kovářová, Jeřábková, Malá, Cholevová. Nejvíce branek: Gonzálezová 7, Herrerová a Fragaová obě 4 – Cholevová 7, Stellnerová, J. Franková, A. Franková a Kovářová všechny 2. Rozhodčí: A. Konjičanin, D. Konjičanin (oba Bosna). Sedmimetrové hody: 4/2 – 1/1. Vyloučení: 4:5.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články