Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Čeští házenkáři se v kvalifikaci ME utkají se silným Chorvatskem a také duem z Beneluxu

Los v Kodani rozhodl. Čeští házenkáři se v kvalifikaci o postup na mistrovství Evropy 2026 utkají se světovými šampiony z roku 2003 Chorvaty. Dalšími dvěma soupeři svěřenců španělského trenéra Xaviera Sabatého ve čtyřčlenné skupině budou Belgie a Lucembursko.

Xavier Sabaté udílí pokyny českým házenkářům
zdroj: handball.cz

Kvalifikace začne na podzim 6. listopadu a vyvrcholí šestým kolem 11. května příštího roku. Na šampionát postoupí první dva týmy z každé skupiny a čtyři nejlepší celky z třetích míst. Závěrečný turnaj budou od 15. ledna do 1. února 2026 hostit Dánsko, Norsko a Švédsko, vedle nich má jistou účast i obhájce trofeje Francie.

Hratelní soupeři

"Je to určitě zajímavá skupina. Všichni patří mezi kvalitní soupeře, ale myslím, že všechny zápasy budou hratelné. Jsem s losem spokojený. Věřím, že máme velkou šanci uspět a opět se dostat na Euro," řekla česká spojka a opora Matěj Klíma.

"Zahrajeme si zajímavou skupinu. Chorvatsko ukázalo svoji sílu na Euru i v olympijské kvalifikaci, kde vyhrálo všechny tři zápasy. Budeme se ale muset dobře připravit na všechna utkání. Evropská kvalifikace se v posledních letech vyrovnává a všichni soupeři jsou kvalitní. Kvalifikace začne v listopadu, teď je jednoznačným cílem připravit se co nejlépe na baráž o mistrovství světa s Rumunskem," uvedl Sabaté.

Los rozdělil 32 zemí do čtyř osmičlenných skupin. Češi byli umístěni do druhého ze čtyř výkonnostních košů spolu s Rakouskem, Černou Horou, Srbskem, Polskem, Severní Makedonií, Faerskými ostrovy a Řeckem a měli jistotu, že se těmto týmům vyhnou.

Z třetího koše mohli dostat Slovensko, na derby bývalých federálních partnerů ale nedojde. Jednoznačným favoritem české skupiny bude Chorvatsko, kterému nevyšlo poslední Euro na začátku letošního roku a na turnaji v Německu skončilo až jedenácté. Maximem balkánské země na kontinentálním šampionátu jsou tři druhá místa z 2008, 2010 a 2020.

Dvě neznámé

Češi se naposledy utkali s Chorvatskem před čtyřmi lety na Euru, kde prohráli 21:22. O branku (27:28) podlehli favoritovi i o dva roky předtím na šampionátu na jeho půdě v souboji o konečné páté místo. Belgie ani Lucembursko ještě na mistrovství Evropy nikdy nestartovaly, obě země si jednou v historii zahrály na světovém šampionátu.

"Belgie s Lucemburskem budou určitě trochu neznámá. Na druhou stranu také nastupují v kvalifikacích, takže si je musíme rozebrat na videu. Belgie teď prohrála kvalifikaci na svět s Itálií, o Lucembursku toho momentálně tolik nevím," řekl Klíma.

"Nejsilnější bude určitě Chorvatsko. Vyměnilo trenéra a porazilo Německo v kvalifikaci o olympijské hry. Na druhou stranu kvalifikace začíná až za několik měsíců a záležet bude také na momentální formě," doplnil čtyřiadvacetiletý hráč.

Český tým bude usilovat o pátou účast na Euru po sobě, z posledních devíti kontinentálních šampionátů nestartoval pouze na jediném. Na minulém mistrovství letos v lednu v Německu národní celek nepostoupil ze základní skupiny, u mužstva přesto zůstal španělský trenér Sabaté.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články