Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Šampionát házenkářek otevírá své brány, Češky touží postoupit do play-off

V Německu začíná 23. mistrovství světa házenkářek. Mezi elitou se po čtyřech letech představí i česká reprezentace, které los přisoudil těžkou základní skupinu v čele s obhájkyněmi zlata Norkami. Přesto si tým pod vedením trenéra Jana Bašného stanovil za cíl postup do vyřazovací fáze. Přímý přenos utkání Česko - Argentina sledujte v sobotu od 13:50 na ČT2. 

Iveta Luzumová
zdroj: ČTK autor: Kubeš Slavomír

Po úvodním zápase s Argentinou se v Bietigheimu střetne také s Polskem, Švédskem, Norskem a Maďarskem. Do osmifinále postoupí z každé základní skupiny elitní kvarteto.

"Ambice máme ty nejvyšší. Samozřejmě, v prvé řadě je to postup ze skupiny a pak se v play-off pokusíme porvat o co nejlepší umístění. Nemůžeme si teď nastavit za cíl finále. Samozřejmě by si to každý přál, ale musíme si nejdříve klást menší cíle, připravit se na každý duel svědomitě a pak ho vyhrát," uvedla jedna z českých opor Michaela Hrbková.

Národní tým na minulém světovém šampionátu chyběl. V roce 2013 skončil na 15. místě, předtím se házenkářského svátku účastnil v roce 2003. Reprezentantky by rády navázaly na loňské úspěšné vystoupení na mistrovství Evropy ve Švédsku, kde obsadily 10. pozici.

V základní skupině je ovšem Bašného celek dle bookmakerů druhým největším outsiderem za Argentinou, k postupu bude proto potřebovat minimálně jednou překvapit a porazit favorita. "Je to jediná skupina, kde je pět evropských týmů. To je velmi nevýhodné. Je to podruhé v řadě, co si v uvozovkách stěžujeme na těžkou skupinu, ale na Euru jsme se dostali ze skupiny, takže možné je všechno," podotkl český kouč. 

Klíčový bude hned úvod skupiny a víkendové zápasy s Argentinou a Polskem. Maďarsko dokázaly reprezentantky na loňském ME porazit 27:22. "Vítězství nad Argentinou je povinností, jinak nemá cenu dál počítat s postupem ze skupiny. Ani výhra nad Polkami nám nicméně nemusí stačit k postupu, protože ony podle mě vyhrají nějaké utkání s evropským týmem," odhadl Bašný.

"Potom jsou tam Švédky, Norky a Maďarky - favoritky na medaile. Moc na výběr nemáme, ale věřím, že hráčky zabojují. Jestli bude stačit kvalita naší hry, to se uvidí," dodal.

Minimálně v úvodu turnaje bude národní tým postrádat nejlepší tuzemskou hráčku posledního roku Janu Knedlíkovou. První česká vítězka Ligy mistryň chybí kvůli doznívajícímu svalovému zranění, figuruje však mezi náhradnicemi a mohla by se k týmu připojit v průběhu MS.

Hlavními favoritkami na zlato jsou Norky, které vyhrály dva z posledních tří světových šampionátů. O nejvyšší příčky by měly hrát i olympijské vítězky Rusky, Francouzky a Nizozemky. Nový mistr světa bude znám v neděli 17. prosince po finále v Hamburku.

Program českého týmu ve skupině:

Sobota 2. prosince: 14:00 ČR - Argentina.
Neděle 3. prosince: 14:00 Polsko - ČR.
Úterý 5. prosince: 18:00 Švédsko - ČR.
Čtvrtek 7. prosince: 20:30 ČR - Norsko.
Pátek 8. prosince: 18:00 ČR - Maďarsko.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články