Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Famózní úspěch Dukly. Házenkáři jsou v semifinále Vyzývacího poháru

Praha - Házenkářská Dukla se postarala o jeden z největších úspěchů české mužské házené za poslední roky. Svěřenci Jana Josefa v Praze porazili belgický celek KV Sasja 29:23 a po úvodní remíze 27:27 jsou v semifinále Vyzývacího poháru. Jeho ženskou obdobu ovládly před třemi lety házenkářky Mostu. V semifinále na Duklu čeká portugalský celek ABC/UMinho z Bragy.

Podle autora pěti branek Dukly Milana Kotrče zápas bolel, Belgičané hráli hodně tvrdě. "Ale jak jsme jim ve druhé části utekli na čtyři pět gólů, už to bylo v naší režii. Měli jsme víc sil i stabilnější kádr, zatímco u nich to stálo na pár hráčích," řekl Kotrč.

"Semifinále poháru, na to se tady čekalo opravdu hodně dlouho. Braga, kterou potkáme příště, je kvalitativně jinde, přece jen to je pravidelný účastník Ligy mistrů, ale pokusíme se o nemožné," uvedl trenér Josef.

Vítěz základní části extraligy si z Belgie přivezl slibný výsledek 27:27 a vyšel mu i úvod odvetného zápasu v Edenu. Petržala poprvé inkasoval až v osmé minutě ze sedmimetrového hodu, jenže dvoubrankový náskok se zanedlouho rozplynul. Potom naopak tým z Antverp, sázející na rychlé protiútoky, otočil na 7:10, to ale zase probudilo střelce Dukly. Pětigólová série překlopila poločasové skóre na nadějných 12:10.

Je nám líto, video expirovalo.
Dukla vybojovala famózní postup do semifinále Vyzývacího poháru

Po změně stran začal náskok Pražanů strmě stoupat a v 46. minutě byl už sedmibrankový. Stejně jako v prvním utkání se střelecky prosazoval i sportovní ředitel Dukly Daniel Čurda, zato šestinásobný mistr Belgie marně čekal na další góly obrovitého Slovince Luky Groffa. Konec zápasu se už odehrával v postupové euforii.

"Věřil jsem, že vydržíme víc než soupeř. Ve druhém poločase jsme se konečně uklidnili, přece jen ze začátku mužstvo trochu podléhalo tlaku velkého očekávání. Jak přišel na hřiště zkušený Čurda, tak ten herní projev urovnal. Klíčové bylo, že jsme nepolevili a furt do soupeře šlapali," řekl kouč Josef.

Z českých mužských týmů se od roku 1993 v evropských soutěžích nejdál dostala Karviná, která si koncem 90. let dvakrát zahrála čtvrtfinále Poháru EHF a jednou Městského poháru. Pohárovým maximem Dukly, trojnásobného vítěze někdejšího PMEZ (1957, 1963 a 1984), je po rozdělení Československa účast ve čtvrtfinálové skupině Ligy mistrů v sezoně 1994/95. Mezi ženami dosáhl Baník Most před třemi lety ve Vyzývacím poháru až na celkové prvenství.

Dukla Praha - KV Sasja 29:23 (12:10)

Nejvíce branek: Reichl 6, Kývala a Kotrč po 5, Kastner 5/1 - Groff 6, Rola 5/1, Bisschop 4. Sedmimetrové hody: 1/1 - 1/1. Vyloučení: 8:4. ČK: 37. Brabec (Dukla). Diváci: 1200. První zápas 27:27, postoupila Dukla. 

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články