Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Házenkáři zbrojí na Lazarova. Proti Makedonii chtějí zabrat

Herning (Dánsko) - České házenkáře čeká na mistrovství Evropy v Dánsku druhý zápas v základní skupině A proti Makedonii, který s největší pravděpodobností rozhodne o tom, zda budou moci dále pomýšlet na postup do další fáze. Po nedělní prohře o deset gólů s Rakouskem potřebují reprezentanti nutně uspět, jinak pro ně šampionát patrně skončí. Makedoncům zkusí oplatit dva roky starou porážku 21:27, která je vyřadila z minulého Eura v Srbsku. Přímý přenos sledujte v úterý od 18:00 na ČT sport a našem webu.

Čeští házenkáři
zdroj: ČTK autor: Michal Janošec

Češi věří, že předvedou lepší výkon než v neděli a fiasko odčiní. "Ta porážka pořád sedí dost hluboko, jsme z toho všichni pořád v šoku. Ale ve sportu to je tak, že člověk má šanci to hned v dalším zápase napravit. Takhle k tomu přistupujeme a vymýšlíme, jak ten výkon zlepšit. Určitě to bude ale ještě těžší zápas než ten první," řekl obránce Daniel Kubeš.

Jaroslav Hudeček: "Jedině sebeobětování a agresivní přístup ke hře nám můžou přinést úspěch."

Češi si nedělní nezdar vyříkali ještě po zápase. "Po večeři jsme si sedli s hráči a celou situaci opravdu podrobně rozebírali. Vyčistili jsme si hlavy, což je to nejdůležitější před Makedonií," uvedl jeden z trenérů Jaroslav Hudeček. "Jsem přesvědčený, že si hráči uvědomili, že tímto způsobem nedojdeme nikam," dodal kouč.

Je nám líto, video expirovalo.
Vstup Jiřího Kalemby z ME házenkářů

Český tým se vysokou porážkou dostal do nepříjemné situace a ani případná výhra nad Makedonií mu za určitých okolností nemusí stačit k postupu. Pokud by totiž Dánové podle předpokladů zvítězili ve všech třech utkáních a Rakušané by na závěr skupiny prohráli s Makedonií, rozhodovala by o druhém a třetím postupovém místě patrně minitabulka tří týmů s dvěma body. A Češi momentálně mají o deset gólů záporné skóre.

V úterý tak musejí zvítězit pokud možno výrazným rozdílem nebo doufat, že Rakušané neprohrají ve čtvrtek s Makedonií, případně v posledním duelu skupiny obrat o body Dánsko. Když Češi podlehnou Makedonii a Dánsko získá aspoň bod s Rakouskem, budou už po druhém utkání vyřazeni.

Reprezentanti ale stále věří, že postoupí. "Na mistrovství Evropy 2010 jsme taky začali výraznou porážkou se Španělskem, následně jsme prohráli i s Francií a nakonec to byl velice vydařený šampionát," připomněl kapitán Filip Jícha osmé místo z Rakouska.

Štochl upozorňuje: Vše se točí kolem Lazarova

Češi si proti Makedoncům musejí dát pozor na kanonýra Kirila Lazarova. Na minulém Euru jim dal sedm branek a hlavní měrou se zasloužil o vítězství balkánského celku, který v posledním duelu skupiny poslal český tým domů.

"Očekávám od nich podobný výkon jako před dvěma lety. Vše se točí kolem Lazarova, který je schopný nejen dávat góly, ale i tvoří hru. Pokud budeme schopni tu jeho hru eliminovat, jsme schopni je porazit," uvedl brankář Petr Štochl. "Musíme se připravit tak, abychom odjížděli za čtrnáct dní se vztyčenou hlavou, a ne ve čtvrtek s poraženeckou náladou," dodal.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články