Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Házenkářky Mostu se zapsaly do historie, vyhrály Vyzývací pohár

Most – Mostecké házenkářky zakončily sezonu snů zápisem do české házenkářské historie. Hráčky černých andělů dokázaly zvítězit ve Vyzývacím poháru a staly se prvním českým házenkářským klubem, který vyhrál evropský pohár. V odvetném finálovém duelu smazaly čtybrankovou ztrátu a chorvatský Samobor porazily 26:17

Slavící hráčky Mostu
zdroj: ČTK autor: Zavoral Libor

Mostecké házenkářky triumfem ve Výzývacím poháru zakončily sezonu snů, v níž opanovaly jak interligu, tak i nejvyšší českou soutěž.

Mostecké hráčky dokázaly doma stáhnout čtyřbrankové manko z prvního duelu už v semifinále s Üsküdarem Istanbul a před vyprodanou halou se jim v odvetě dařilo i tentokrát. Severočešky se od úvodních minut snažily, aby měla hra větší spád než před týdnem v Chorvatsku. "Je to náš největší úspěch. Finále evropského poháru, to hrajete jednou za život," řekl po zápase trenér domácích Dušan Poloz. "I když tohle je pohár, kde nehrají nejsilnější týmy z Norska nebo Dánska, pořád má kvalitu. Vypadl například finalista francouzské ligy. Je to obrovský úspěch. Holky se od ledna semkly a byly jak parní válec. Neskutečně šlapaly," dodal.

Vysoké tempo jim záhy vyneslo tříbrankové vedení 5:2 a hostující trenérka si v osmé minutě vzala oddychový čas. Most ale pauza nijak nezbrzdila a dál si udržoval mírný náskok. Hráčky Baníku mnohem lépe a nápaditěji kombinovaly a už na začátku 17. minuty se jim povedlo smazat čtyřbrankovou ztrátu z prvního duelu, když se z křídla prosadila Schererová.

Samobor znervózněl, kupil technické chyby a také ho dobrými zákroky deptala domácí gólmanka Müllnerová. Mostecké vedení tak narůstalo a do poločasu šly Polozovy svěřenkyně s příznivým stavem 16:9 poté, co Růčková skórovala tři sekundy před koncem první půle.

Po pauze dopadla na hráčky černých andělů střelecká krize a chorvatský tým ve 44. minutě snížil na 14:19, zvrátit finále ale bylo nad jejich síly. K mosteckému náporu zavelela Vítková. Vítězka Poháru EHF z roku 2006 s černohorskou Budučností Podgorica využila své finálové zkušenosti a dvěma důležitými brankami v krátkém sledu definitivně zlomila odpor celku z předměstí Záhřebu.

"Je to fantastický zážitek. Jsem strašně ráda, že jsem se tento rok rozhodla strávit v Mostě. Je to tripl s evropským pohárem a strašně si to užívám," řekla po zápase tahounka týmu Vítková, která přišla do Mostu před sezonou z ostravské Poruby.

Dosavadního českého maxima v házenkářských pohárech dosáhly hráčky Slavie Praha, které v sezoně 2000/01 postoupily do semifinále Poháru EHF. Vyzývací pohár je o úroveň níž, nejlepší týmy v něm nestartují.

Na triumf v některém z evropských pohárů v nejsledovanějších kolektivních sportech za posledních dvacet let dosáhly před Mostem pouze basketbalistky Brna, které ze tří finálových pokusů v Evropské lize uspěly v sezoně 2005/06.

Odvetné utkání finále Vyzývacího poháru házenkářek:

Baník Most - ŽRK Samobor 26:17 (16:9)
Sestava a branky Mostu: Müllnerová, Bezpalcová - Beňušková 5/4, Dvořáková, Janoušková, Martinková 4, Růčková 4, Ryšánková, Schererová 3, Šplechtová, Tomášková, Vaňková, Vítková 5, K. Vysloužilová, M. Vysloužilová 2, Weisenbilderová 3.

Rozhodčí: Pechová, Vagvölgyiová (obě Maď.). Sedmimetrové hody: 4/4 - 3/3. Vyloučení 1:2. První zápas: 20:24, zvítězil Most.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články