Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Nominace pro florbalový šampionát v Praze je odhalena, osm hráčů čeká debut

Devět majitelů bronzových medailí ze světových šampionátů je v konečné nominaci českých florbalistů na prosincové mistrovství světa v Praze. Osm hráčů bude ve výběru finského trenéra Petriho Kettunena na MS debutovat. Je mezi nimi i šestnáctiletý útočník Filip Langer z Tatranu Střešovice. Po šestileté pauze se vrací na MS obránce Sparty Milan Garčar, který jako jediný z týmu byl na minulém domácím šampionátu v roce 2008. Přímé přenosy z MS ve florbalu odvysílá ČT sport a web ctsport.cz.

Čeští florbalisté na mistrovství světa v Rize
zdroj: Martin FLOUSEK / www.ceskyflorbal.cz

Bronzové medaile z let 2010 a 2014 mají kapitán Matěj Jendrišák z Linköpingu a další útočník Milan Tomašík z Mladé Boleslavi. Cenný kov v Helsinkách získali také Garčar a forvard Daniel Šebek z Helsingborgu.

O čtyři roky později v Göteborgu slavili také obránci Patrik Suchánek z Helsingborgu, Lukáš Veltšmíd z Malans a útočníci Jiří Curney z Mladé Boleslavi, Patrik Dóža z Könizu a Tom Ondrušek z Chodova.

Je nám líto, video expirovalo.
Trenér Kettunen odtajnil nominaci české reprezentace na MS

Už páté mistrovství světa čeká Garčara, Jendrišáka a Tomašíka. Naopak poprvé prožijí atmosféru velké mezinárodní akce vedle Langera brankář Lukáš Bauer z Mladé Boleslavi, obránci Jiří Bauer z FBC Ostrava, Martin Kisugite z Langnau, Martin Pražan z Chodova a útočníci Adam Delong s Josefem Rýparem z Vítkovic a Mikuláš Krbec z Chodova. 

Langer bude nejmladším českým hráčem na MS v historii. "Jeho role bude stejná jako u ostatních hráčů. Aby předvedl na šampionátu svůj nejlepší výkon," prohlásil Kettunen. "Nikdy jsem neviděl tak mladého hráče hrát na tak vysoké úrovni. Od prvního startu v létě 2017 hrál dobře a udělal velký pokrok, proto je v týmu. Není to z důvodu věku, ale pro jeho schopnosti."

Nejstarším hráčem je v 35 letech Garčar, který bude patřit k lídrům v kabině. Jako jediný z hráčů může předat i poznatky z předchozího domácího šampionátu. "Například při minulém turnaji EFT v Uppsale popisoval týmu, jaké je to hrát před plnou O2 arenou. Pro mladé jsou to cenné poznatky, když to slyší uvnitř mužstva, a ne jen od trenérů," uvedl Kettunen.

Soustředění na Tenerife? Chceme dobít baterky, říká Kettunen

Od 22. do 27. listopadu čeká tým závěrečné soustředění na Tenerife. Zahraniční přípravu absolvuje poprvé v historii. "Chceme vidět sluníčko a dobít baterky. V listopadu je v Česku brzy tma, kluci hrají také ve Švédsku a ve Švýcarsku, kde je to stejné. Mentální příprava je pro nás hodně důležitá," řekl Kettunen. S týmem vyrazí na stejné místo jako s finskou reprezentací, kterou dovedl na minulém šampionátu v Rize k titulu.

Po náročné přípravě přes sezonu si hráči odpočinou od florbalových tréninků. "Budeme tam dělat jiné fyzické aktivity, jen jednou nebo dvakrát v týdnu zařadíme street floorball. Zaměříme se na taktiku a teambuilding, abychom se mentálně přichystali na představení v O2 areně. Budeme rozebírat hru soupeřů a každý bude znát svou roli na turnaji," doplnil Kettunen.

Český florbal musel na přípravu ve Španělsku vyčlenit 590 tisíc korun. "Bylo to přání Petriho Kettunena a vyžadovalo to mimořádný rozpočet. Museli jsme na to najít finance. Ale už při jednání o jeho angažmá jsme slibovali, že se budeme snažit mu vytvořit veškerou podporu, kterou si řekne," uvedl předseda komise reprezentace a mezinárodního rozvoje Českého florbalu David Zlatník.

Do šampionátu vstoupí český tým v sobotu 1. prosince v 18:15 proti Německu. O den později ho čeká v základní skupině A od 17:00 Lotyšsko a v úterý 4. prosince od 19:30 Švýcarsko. Všechny své zápasy i v dalším průběhu turnaje bude hrát v O2 areně.

V Česku se bude hrát šampionát potřetí a po šestém místě z roku 1998 a čtvrté pozici z roku 2008 chce tým poprvé doma na stupně vítězů. "Velkým cílem bude kromě dalších věcí získat poprvé v historii doma medaili," řekl prezident Českého florbalu Filip Šuman. Na turnaji chce výrazně překonat divácký rekord 104 445 diváků z roku 2014 z Göteborgu.

Nominace českých florbalistů na mistrovství světa v Praze (1.-9. prosince):

Brankáři: Lukáš Bauer (Mladá Boleslav), Lukáš Souček (Vítkovice)

Obránci: Jiří Bauer (FBC Ostrava), Milan Garčar (Sparta Praha), Martin Pražan (Chodov), Martin Kisugite (Tigers Langnau/Švýc.), Ondřej Němeček (Linköping/Švéd.), Patrik Suchánek (Helsingborg/Švéd.), Lukáš Veltšmíd (Alligator Malans/Švýc.)

Útočníci: Marek Beneš, Filip Langer (oba Tatran Střešovice), Jiří Curney, Milan Tomašík (oba Mladá Boleslav), Adam Delong, Josef Rýpar (oba Vítkovice), Mikuláš Krbec, Tom Ondrušek (oba Chodov), Patrik Dóža (Köniz/Švýc.), Matěj Jendrišák (Linköping/Švéd.), Daniel Šebek (Helsingborg/Švéd.).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články