Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Místo bronzové obhajoby brněnské semifinálové derby, mistra vyzvou basketbalistky Hradce

Šanci na obhajobu historických bronzových medailí z loňského roku vzaly basketbalistkám Chomutova brněnské hráčky KP Tany. V rozhodujícím pátém duelu čtvrtfinálové série uspěly na domácí palubovce 83:70 a v klání o finále se tak utkají se svými rivalkami z Žabin. Městské derby mohlo přinést i druhé semifinále. Slavia však podlehla Hradci Králové 63:73 a úřadující mistryně ze ZVVZ USK Prahy tak vyzvou svěřenkyně trenéra Miroslava Volejníka.

Páté čtvrtfinálové utkání KP Brno – Levhartice Chomutov
zdroj: KP Brno

Ve čtvrtfinále mezi KP Tany a Chomutovem i popáté uspěl domácí tým. Levharticím v nedělním rozhodujícím utkání nevycházela střelba z dálky, z 36 trojek proměnily jen čtyři. Domácí hráčky daly devět tříbodových košů z 24 pokusů.

Čtyři trojky trefila Galíčková, která byla s 21 body nejlepší střelkyní Brňanek. O bod více si připsala v dresu Chomutova Američanka Wynnová-Pollardová, která potvrdila pozici druhé nejlepší střelkyně soutěže.

"Byli jsme Brnu rovnocenným soupeřem. Porážka v pátém zápase mrzí o to víc. Škoda toho zápasu, kdy jsme tady prohráli o bod," řekl televizní stanici Nova Sport chomutovský kouč Pavel Staněk s odkazem na úvodní utkání série.

"Soupeř udělal míň chyb a šel si víc za vítězstvím. Jsem rád, že holky ukázaly svoji tvář, že basket umí, a když dělají věci, jak mají, můžeme hrát s kýmkoli," dodal trenér, který převzal tým před sezonou.

Basketbalistky KP Tany Brno splnily roli favorita poté, co skončily v základní části třetí. "Celou sezonu jsme hrály dobře a byly jsme na třetí pozici. To vždycky trochu svazuje, když jdete svrchu. Ty týmy zezdola si pak říkají, že mohou jen získat. Na našich holkách byla vidět trochu nervozita, ale jsem pyšná, že jsme to zvládly a dotáhly jsme to do vítězného konce," řekla trenérka Krämer.

Hradecké lvice si pojedenácté v řadě zahrají semifinále

V sérii mezi pátým Hradcem Králové a čtvrtou Slavií se odehrály dva obraty. Východočešky nejprve ztratily vedení 1:0, ale poslední dva zápasy ovládly. Pražanky páté utkání odehrály opět s pouhými sedmi hráčkami a dvě její náhradnice přispěly jen třemi body, zatímco lavička soupeře zaznamenala 28 bodů. Statisticky vyrovnaný duel rozhodly také tříbodové koše, zatímco domácí proměnily jen čtyři z 21, hostující tým jich trefil dvojnásobek z 25 pokusů.

Podle obou trenérů rozhodla o osudu série užší rotace Pražanek. "Snažili jsme se jako v každém utkání vyvíjet tlak a zrychlit hru a přechodovou fázi a soupeře uběhat a jsem rád, že to vyšlo. Věřil jsem, že je na pět zápasů musíme zdolat, a to se potvrdilo," pochvaloval si kouč Hradce Králové Miroslav Volejník.

"Celou sérii jsme hráli bez druhé rozehrávačky, ty síly došly. Hradec měl větší rotaci a dnes to bylo také o tom, že trefil víc otevřených trojek," konstatoval slávistický trenér Dušan Medvecký.

Nejlepší střelkyní zápasu byla slávistka Alena Hanušová s 21 body, její spoluhráčka Kateřina Rokošová si připsala double double za 17 bodů a 10 doskoků. Hradec Králové, který obhajuje čtvrté místo, táhla Charlotte Velichová s 16 body.

Čtvrtfinále play-off basketbalové ligy žen – 5. zápasy:

Tany Brno – Chomutov 83:70 (23:20, 40:35, 59:50)
Nejvíce bodů: Galíčková 21, A. Kopecká 14, Carterová 12 – Wynnová-Pollardová 22, Kadlecová 14, Brejchová 8. Konečný stav série: 3:2.

Slavia Praha – Hradec Králové 63:73 (17:20, 38:42, 52:55)
Nejvíce bodů: Hanušová 21, Rokošová 17, Suchanová 12 – Velichová 16, Havrylčyková 11, Šubrtová 10. Konečný stav série: 2:3.

Semifinálové dvojice: USK Praha – Hradec Králové, Žabiny Brno – KP Tany Brno.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články